Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami
Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

W Polsce niekwestionowaną królową lata jest truskawka. Próba jej detronizacji to próżny trud, ale w jej cieniu kryje się księżniczka pośród letnich owoców - malina. Na grzankach według naszego przepisu smakuje obłędnie!

Podobnie do innych owoców jagodowych, maliny pomagają nam w walce o zdrowie i lepsze samopoczucie. Znajdziemy w nich witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także sporą dawkę magnezu i żelaza. Maliny to także remedium na jesienne przeziębienia, dlatego już teraz warto pomyśleć o produkcji syropu do herbaty. Natura dobrze przemyślała sprawę i sprawiła, że maliny są jednocześnie pyszne i niskokaloryczne (52 kcal na 100 g!), dlatego można się nimi zajadać do woli. Najsmaczniejsze oczywiście rosną w głębi lasu, ale ogrodowe w niczym im nie ustępują. Warto dać im szansę i wykorzystać, póki sezon jeszcze trwa.

Choć z malin można przygotować dziesiątki oszałamiających deserów, najlepiej smakują świeże, nieprzetworzone, wyjadane prosto z koszyczka. Świetnie się sprawdzą jako element słodkiego śniadania, na razowych grzankach z jogurtowym serkiem labneh. Do tego malinowy winegret, trochę miodu i królewskie śniadanie gotowe!

Razowe grzanki z labneh, winegretem malinowym i świeżymi malinami

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na labneh:

- 800 g tłustego jogurtu greckiego (dobrej jakości)
- sito
- gaza apteczna

na winegret:

- 1/2 szklanki świeżych malin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
- 1 łyżka miodu
- świeżo zmielony pieprz i sól morska

na grzanki:

- 4 kromki pieczywa razowego
- 100 g serka labneh
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- świeże maliny
- listki macierzanki lub tymianku 

Produktem podstawowym jest serek labneh, który uzyskuje się z odsączonego jogurtu greckiego. Na jego przygotowanie trzeba poświęcić kilka dni, ale zdecydowanie warto! Wystarczy jogurt grecki, sito, gaza i trochę cierpliwości. Resztę zrobi grawitacja. Sito przelewamy wrzątkiem, wykładamy gazą i przelewamy doń jogurt. Następnie tworzymy z gazy sakiewkę, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy nad miską do odsączenia, a całą konstrukcję chowamy w lodówce. Przez następne godziny serwatka będzie spływać do miski. Po 2-3 dniach uzyskamy kremowy serek, który powinien dać się kroić. Idealny do naszych grzanek.

Maliny do winegretu rozgniatamy w talerzu na papkę, następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego i podpiekamy na patelni, aż będą chrupkie. Jeszcze ciepłe smarujemy serkiem labneh, dekorujemy malinami i listkami macierzanki, a następnie obficie polewamy malinowym winegretem i miodem. 



Marta Borowiec - przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo...

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Jaglany koktajl z malinami

Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą...
Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą nie tylko wyglądem i aromatem, ale i coraz bardziej przystępną ceną. Same w sobie maliny są bardzo zdrowe, a w połączeniu koktajlowym z kaszą jaglaną to po prostu mistrzostwo!

Zdrowe gofry – są takie!

Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast...
Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Sernik na zimno z borówkami

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie...
Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki zestaw na przeziębienie to jesienno-zimowa...
Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki zestaw na przeziębienie to jesienno-zimowa podstawa! Syropy z malin ze "spożywczaka" to zwykle minimalna ilość malin, masa cukru i konserwanty. Dlatego syrop na jesienne chłody robimy sami!