Przejdź do treści

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami
Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!

W Polsce niekwestionowaną królową lata jest truskawka. Próba jej detronizacji to próżny trud, ale w jej cieniu kryje się księżniczka pośród letnich owoców – malina. Na grzankach według naszego przepisu smakuje obłędnie!

Podobnie do innych owoców jagodowych, maliny pomagają nam w walce o zdrowie i lepsze samopoczucie. Znajdziemy w nich witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także sporą dawkę magnezu i żelaza. Maliny to także remedium na jesienne przeziębienia, dlatego już teraz warto pomyśleć o produkcji syropu do herbaty. Natura dobrze przemyślała sprawę i sprawiła, że maliny są jednocześnie pyszne i niskokaloryczne (52 kcal na 100 g!), dlatego można się nimi zajadać do woli. Najsmaczniejsze oczywiście rosną w głębi lasu, ale ogrodowe w niczym im nie ustępują. Warto dać im szansę i wykorzystać, póki sezon jeszcze trwa.

Choć z malin można przygotować dziesiątki oszałamiających deserów, najlepiej smakują świeże, nieprzetworzone, wyjadane prosto z koszyczka. Świetnie się sprawdzą jako element słodkiego śniadania, na razowych grzankach z jogurtowym serkiem labneh. Do tego malinowy winegret, trochę miodu i królewskie śniadanie gotowe!

Razowe grzanki z labneh, winegretem malinowym i świeżymi malinami

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na labneh:

– 800 g tłustego jogurtu greckiego (dobrej jakości)
– sito
– gaza apteczna

na winegret:

– 1/2 szklanki świeżych malin
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 5 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
– 1 łyżka miodu
– świeżo zmielony pieprz i sól morska

na grzanki:

– 4 kromki pieczywa razowego
– 100 g serka labneh
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka miodu
– świeże maliny
– listki macierzanki lub tymianku 

Produktem podstawowym jest serek labneh, który uzyskuje się z odsączonego jogurtu greckiego. Na jego przygotowanie trzeba poświęcić kilka dni, ale zdecydowanie warto! Wystarczy jogurt grecki, sito, gaza i trochę cierpliwości. Resztę zrobi grawitacja. Sito przelewamy wrzątkiem, wykładamy gazą i przelewamy doń jogurt. Następnie tworzymy z gazy sakiewkę, obwiązujemy sznurkiem i zawieszamy nad miską do odsączenia, a całą konstrukcję chowamy w lodówce. Przez następne godziny serwatka będzie spływać do miski. Po 2-3 dniach uzyskamy kremowy serek, który powinien dać się kroić. Idealny do naszych grzanek.

Maliny do winegretu rozgniatamy w talerzu na papkę, następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Kromki pieczywa smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego i podpiekamy na patelni, aż będą chrupkie. Jeszcze ciepłe smarujemy serkiem labneh, dekorujemy malinami i listkami macierzanki, a następnie obficie polewamy malinowym winegretem i miodem. 

Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!