Przejdź do treści

Risotto z dyni i szałwii

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Już jest! Pojawiła się królowa jesieni, czyli dynia. Ta pomarańczowa piękność ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle wszechstronna, a przerabiać ją można na wiele sposobów. Oto sycące risotto doprawione szałwią – ziołem, które świetnie z nią współgra.

Dynia jest bogata w beta-karoten, dostarcza wiele cennych witamin i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, witaminy A, E i K. Szałwia z kolei wpływa korzystnie na naszą skórę, pomaga też przy dolegliwościach trawiennych i zwalczaniu infekcji. Całe proponowane przez nas danie to istna bomba witaminowa, która wzmocni organizm w okresie jesiennym, kiedy brakuje słońca, a my potrzebujemy się odpowiednio odżywić i wspomóc.

Risotto z dyni i szałwii

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (4 porcje):

– 1 kg dyni
– 1 szklanka ryżu arborio (200g)
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
– 1 litr bulionu warzywnego bez soli
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej szałwii
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w małą, ok. 1-centymetrową kostkę. Bulion podgrzewamy w małym garnku i utrzymujemy, aby był gorący. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wsypujemy pokrojoną dynię i listki szałwii. Smażymy chwilę na średnim ogniu.

Dosypujemy ryż, mieszamy, dolewamy wino i odparowujemy. Wlewamy kilka chochli naszego gorącego wywaru i mieszamy. Nastawiamy minutnik na 17 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy następną porcję, mieszamy i postępujemy tak do końca czasu gotowania.

Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy ryż jest już gotowy. Nie powinien on być rozgotowany, jego konsystencja powinna być "al dente". Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy sól i pieprz, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Bezpośrednio przed podaniem posypujemy świeżymi listkami szałwii i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach