Przejdź do treści

Przepis na fit roladki bakłażanowe

Roladki bakłażanowe
Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Bakłażan cieszy się uznaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie. Skorzystaj z naszego przepisu na fit roladki bakłażanowe.

Te sprytne zawijaski spełniają wszystkie te kryteria, idealnie wpasowując się w karnawałowe menu. Na dodatek są zdrowe! Wypchane kaszą jaglaną, surowymi warzywami i świeżymi ziołami. Uwielbiają towarzystwo sosu z tahiny, granatu i hummusu. Chętnie wproszą się do was na sylwestra lub karnawałową prywatkę.

Roladki bakłażanowe

Zdjęcie: Justyna Ledwoch | www.readeat.pl

Składniki:

– 4 średnie bakłażany
– sól
– oliwa z oliwek
– kumin
– pieprz

Nadzienie:

– 2 papryki czerwone
– ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g)
– 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki startego imbiru
– ½ łyżeczki kurkumy
– szczypta chili
– szczypta cynamonu
– 1 marchewka (ok. 150 g)
– 1 burak
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki posiekanej kolendry
– ½ szklanki orzechów włoskich
– ½ szklanki ziarenek granatu
– pieprz, sól
– sok z cytryny

Bakłażany kroimy wzdłuż, w cienkie plastry o grubości około 4 mm. Posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Delikatnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Smarujemy oliwą (cienką warstwą – najlepiej pędzelkiem), posypujemy kuminem i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut (obracając w połowie czasu pieczenia) lub grillujemy na patelni grillowej z obu stron, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Kaszę jaglaną płuczemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i podprażamy kaszę przez niecałą minutę. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu około 8-10 min. (od momentu zawrzenia). Zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.

Paprykę układamy na blasze i pieczemy w 200 st. C około 45-50 minut. Wyjmujemy i wkładamy do garnka, przykrywając go pokrywką. Zostawiamy do wystygnięcia. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki.

W międzyczasie siekamy drobno cebulę, czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane składniki razem z odrobiną chili, cynamonu i kurkumy. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli.

Marchewkę i buraka ścieramy na tarce. Orzechy włoskie drobno kroimy. Kolendrę i pietruszkę siekamy. Wyjmujemy pestki z granatu. Mieszamy ugotowaną kaszę z podsmażoną cebulką, marchewką, burakiem, ziołami, orzechami i granatem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na każdy plaster wykładamy około ¾-1 łyżkę nadzienia, zawijamy w rulonik. Podajemy solo, z hummusem lub z sosem z tahiny.

Justyna Ledwoch – z wykształcenia lekarka, po godzinach autorka bloga z kuchnią roślinną.  Zwolenniczka sezonowego, zdrowego gotowania. Na readeat.pl stara pokazać się, że kuchnia wegańska może być różnorodna, odżywcza i zdrowa. W wolnej chwili zakopuje się w książkach (nie tylko kulinarnych), biega z aparatem lub ogląda dobry film z psem na kolanach.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 zdrowych przekąsek potreningowych

Gwyneth Paltrow. Jak o siebie dba?

Gwyneth Paltrow. Jak o siebie dba?

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Pamela Anderson. Godna Vogue'a

Pamela Anderson. Godna Vogue’a

Urban Market: palce lizać

Urban Market: palce lizać

Patricia Kazadi. Zgrabna bez wysiłku

Patricia Kazadi. Zgrabna bez wysiłku

Jak przeżyć tłusty czwartek

Jak przeżyć tłusty czwartek

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Ależ Talerz 11: ananas, czyli lekkie świętowanie

Ależ Talerz 11: ananas, czyli lekkie świętowanie

Zoom na bloga: Bake&Taste

Zoom na bloga: Bake&Taste

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Słodka alternatywa

Słodka alternatywa