Przejdź do treści

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Odkryte kostki zimą - jak szkodzą zdrowiu?
Odsłaniasz kostki zimą? Fizjoterapeuta ostrzega: ten błąd możesz przypłacić zdrowiem
Mężczyźni przeprowadzają pierwszą pomoc manekinowi, jako osobie powieszonej
Pierwsza pomoc u osoby powieszonej. Co należy zrobić? Tłumaczy ratownik medyczny
Picie wody z cytryną / istock
Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi
Krew jest cenna / istock
Jak cenna jest krew? Dr Michał Strus pokazał nagranie z sali operacyjnej
Wizyta u psychiatry / istock
Wizyta u psychiatry? Zobacz, jak się do niej przygotować. Wyjaśnia lek. Monika Tucholska

Kontrowersyjny eksperyment znanego kardiologa dowiódł, że możemy znacznie obniżyć cholesterol bez leków. Pokazał też, że rośliny mają moc. I jeśli nie zamiast lekarstwa, to mogą być stosowane jako skuteczny środek wspomagający terapię.

Są takie badania czy eksperymenty, o których gdzieś usłyszymy lub przeczytamy, i pozostają one już na długo w naszej pamięci. Dla mnie jednym z takich doświadczeń jest to autorstwa kardiologa, dr Kima A. Williamsa, byłego prezesa American College of Cardiology. Jest o tyle nietypowe, że przeprowadzone „na własnej skórze”. Wzbudza też trochę kontrowersji.

Naukowiec po otrzymaniu złych wyników badań cholesterolu postanowił zostać weganinem. Jego cholesterol LDL (czyli tzw. zły cholesterol) wyniósł w wieku 49 lat 170 mg/dl, podczas gdy dopuszczalna granica wynosi 135 mg/dl. Kilka lat wcześniej wynosił jeszcze 110 mg/dl.

Kardiolog zrezygnował z jedzenia nabiału i mięsa. Drób i rybę zastąpił proteinowymi zamiennikami, jak np. burgery warzywne, kiełbasy sojowe, orzechy. A zamiast krowiego mleka włączył do swojej diety mleko migdałowe. Sześć tygodni później stężenie LDL spadło do 90 mg/dl! Dr Williams jest zdania, że dieta pozbawiona produktów odzwierzęcych trzyma cholesterol w zdrowych normach, dlatego zachęca do przechodzenia na weganizm.

Stąd ma swoich zwolenników i przeciwników. Ale to badanie przede wszystkim pokazuje, jak duże znaczenie może mieć w walce z cholesterolem dieta, a w niej – rośliny. Zawierają one dwie grupy związków, którym najczęściej przypisuje się wpływ na cholesterol, to: fitosterole i fitostanole.

Jeśli prześledzimy badania naukowe, znajdziemy sporo prac o „antycholesterolowych” roślinach. Warto wiedzieć, że niektóre znane są naukowcom z wyjątkowych zdolności poskramiania złego cholesterolu. Oto kilka bardziej i mniej popularnych przykładów.

Ciężkostrawna dziesiątka

Czosnek

Ten pogromca wirusów i bakterii ma więcej prozdrowotnych właściwości, niż mogłoby się wydawać. Mówi się o tym, że zapobiega stwardnieniu ważnych naczyń krwionośnych, sprawia, że ich ściany są bardziej elastyczne, a także pomaga w walce z nadciśnieniem.

Co z cholesterolem? I na tym polu nie brakuje mu osiągnięć. Analiza 39 badań potwierdza, że ekstrakt z czosnku może redukować cholesterol całkowity oraz cholesterol LDL. Inna praca, opublikowana w Journal of Nutrition, również stawia w tym kontekście czosnek w korzystnym świetle – jego ekstrakt okazał się skuteczny w obniżeniu stężenia całkowitego cholesterolu i LDL kolejno o 7 i 10 procent.

Siemię lniane

Czyli polski superfood. Miano wyjątkowego jedzenia siemię lniane zyskało dzięki dużej zawartości błonnika, lignanów (o działaniu przeciwutleniającym) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (siemię lniane zawiera 20 proc. więcej kwasów omega-3 niż nasiona chia) skondensowanych w jakże małych gabarytach.

Nasionka lnu sprawdzają się w wielu problemach zdrowotnych (zwłaszcza trawiennych). I, jak dowodzą badania, również obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. W jednej z prac udało się zauważyć, że samo włączenie do diety zmielonego siemienia (badani jedli 30g dziennie) pozwoliło już po miesiącu zmniejszyć poziom złego cholesterolu o 15%.

Jeśli chcecie wyczarować coś ciekawego z nasion lnu, tu znajdziecie przepis na: Lnianki – „sezamki” z lnu.

Bergamota

Bergamota jest rośliną cytrusową rosnącą niemal wyłącznie we włoskiej Kalabrii. Niedawno okazało się, że wyjątkowe właściwości ma miąższ bergamoty. Dzięki wysokiemu stężeniu unikalnej kompozycji polifenoli, wyciąg z bergamoty wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową i węglowodanową, a także oddziałuje korzystnie na śródbłonek naczyniowy.

Na korzyść bergamoty w walce z wysokim cholesterolem przemawia niejedna publikacja. Jednym z ważniejszych badań jest opublikowane w International Journal of Cardiology – porównywano w nim standaryzowaną kompozycję polifenoli z bergamoty (BPF) z lekiem z grupy statyn (stosowanym powszechnie w obniżaniu cholesterolu) oraz placebo, a także kombinacją statyny z BPF.

Wszystko z wyjątkiem placebo obniżyło cholesterol. A dodatkowo wśród osób, którym podawano kombinację leku i wyciągu z bergamoty, lekarze zmniejszyli dawkę leku o połowę bez uszczerbku na skuteczności leczenia.

Głóg

Także często wymieniany wśród roślinnych „zbijaczy” cholesterolu. Pozytywne działanie głogu to prawdopodobnie zasługa tego, że jego wyciąg zwalcza zmagazynowany tłuszcz w wątrobie i aorcie, zwiększa wydzielanie żółci, a nawet hamuje sam proces tworzenia złego cholesterolu. Ale uwaga, głóg może wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami, zwłaszcza przepisywanymi w chorobach serca (np. digoksyną).

Pamiętajmy – zawsze, gdy przyjmujemy dodatkowo zioła lub suplementy, powinniśmy mieć na uwadze możliwe interakcje. Zanim sięgniemy po naturalne wspomaganie, warto skonsultować się z lekarzem, bo każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

avocado

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

masło czosnkowe

Przebojowe masło czosnkowe. Robi się je bardzo łatwo, a jak smakuje!

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Syrop z czosnku - właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Syrop z czosnku – właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Wek na odporność: marynowany czosnek

Wek na odporność: marynowany czosnek

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Statyny — Dowiedz się czym jest substancja pomagająca obniżyć cholesterol we krwi

Statyny – w walce o niższy poziom cholesterolu we krwi

kobieta w ciąży przy oknie

Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Prowadzisz batalię o otwarte okna w pracy? Nic dziwnego! Kobietom jest zimniej!

Przeziębienie – jak długo zarażamy?

Unsplash.com

Czosnek i cieciorka nową metodą leczenia raka? Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie niebezpieczne

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

Czosnek – serce go pokocha

Chrom (źródło - unsplash.com)

Chrom, a odchudzanie. Jakie są skutki przedawkowania chromu?

Składniki dla aktywnych

Kamienie nerkowe – pamiątka z wakacji

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka