Przejdź do treści

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Gdy poranki są zimne i ciemne, kaloryfery pracują pełną parą, a pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, to znak, że trzeba też pomyśleć o ogrzewaniu wewnętrznym. Najlepiej postawić na pyszne zupy!

By nasz nastrój nie spadł równie szybko jak temperatura nocą, musimy zadbać o odpowiednio zmodyfikowane, energetyczne menu. Jedną z głównych ról powinny odegrać w nim strączki – dania z ich udziałem są supersycące, rozgrzewające i niesamowicie zdrowe. Jeśli omijacie groch i fasolę szerokim łukiem z obawy przed żołądkową rewolucją, sięgnijcie po soczewicę. Najlepiej po czerwoną, pomarańczową lub żółtą – pozbawiona łuski, jest o wiele łatwiej trawiona przez nasz układ pokarmowy. Ze względu na dość łagodny smak wspaniale sprawdza się w większości zimowych zup, świetnie zagęszcza gulasze, dopełnia zapiekanki i sałatki. Ugotowana i zmielona będzie bazą pysznego farszu do wegetariańskich pierogów czy pastą do chleba. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. Jest strączkiem tanim i bardzo wdzięcznym, choć w naszej polskiej kuchni wciąż niezbyt popularnym, w przeciwieństwie do kuchni Bliskiego Wschodu.

Soczewicą powinny zainteresować się w szczególności kobiety i osoby walczące z anemią – jej ziarenka są skarbnicą ważnego dla nas żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Poza tym soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużo białka i błonnika, więc syci na długo i wspomaga odchudzanie.

By zachować w niej jak najwięcej wartości odżywczych i cały smak, pamiętajmy, by solić ją dopiero pod koniec gotowania!

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z trawą cytrynową, mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni

przepis-na-zupe-z-soczewicy

Zdjęcie: Marta Winiarska

Zupa z czerwonej soczewicy – składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek imbiru (ok. 1 cm)
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łodyżki suszonej trawy cytrynowej
– ok. 8-10 suszonych liści limonki kaffir
– 2 łyżki sosu sojowego
– 250 ml mleczka kokosowego
– puszka pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

do podania:

– prażone pestki dyni lub słonecznika
– gęsty jogurt
– grzanki lub chlebek naan
– pikantna oliwa

Zupa z czerwonej soczewicy – przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir i przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, trawę cytrynową i liście limonki). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka liście limonki i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy.

Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, oliwą, grzankami lub chlebkiem naan. Smacznego!

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami