Przejdź do treści

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z aparatem?
Jak dbać o zęby z aparatem? Wyjaśnia dentysta
czarnoskóra kobieta i biała kobieta
Różnice rasowe w niepłodności kobiet i dostępu do jej leczenia to fakt. Porażające dane
Orzechy warto jeść z umiarem
Orzechy są zdrowe, ale je też możemy przedawkować. Co się stanie?
Suplementacja magnezu - regularność to podstawa
Suplementujesz magnez? Sprawdź, o której porze dnia najlepiej to robić
3 desery z awokado
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw – tego potrzebuje zziębnięty organizm.

Podstawowym składnikiem kremu są bataty, które wzmacniają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości beta-karotenu. Są też dobrym źródłem błonnika, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin A, E, C, B2 i PP. Beta-karoten znajdziemy też w czerwonej papryce, która ma działanie antybakteryjne, usuwa z organizmu toksyny i wzmacnia naszą odporność. Zupę podamy z pestkami granatu, które, ze względu na zawartość związków przeciwutleniających, hamują powstawanie wolnych rodników, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Całość to solidna dawka zdrowia!

 

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

przepis-na-krem-z-batatow

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch

Krem z pieczonych batatów i papryki – składniki:

– 2 bataty
– 2 czerwone papryki
– czerwona cebula
– litr domowego bulionu warzywnego* lub wody
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka nasion kuminu
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżeczka płatków chilli
– łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
– pół łyżeczki gruboziarnistej soli

Do podania:

jogurt naturalny (lub jogurt kokosowy w wersji wegańskiej)
– pestki granatu
– za’atar
– sumak
– świeża kolendra (opcjonalnie)

Krem z pieczonych batatów i papryki – przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze części. Przekładamy warzywa na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przyprawy (kumin, kolendrę i koper włoski) – aż poczujemy ich przyjemny zapach (około 15 sekund). W małej miseczce mieszamy je z oliwą, solą, płatkami chilli i wędzoną papryką. Powstałą mieszanką nacieramy przygotowane wcześniej warzywa. Pieczemy przez około 30 minut, aż bataty będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Zdejmujemy skórkę z papryki (powinna łatwo schodzić po upieczeniu). Upieczone warzywa blendujemy z bulionem na gładki krem. Przekładamy do garnka i podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy.

Podajemy z kleksem jogurtu, szczyptą za’ataru i sumaku, garścią pestek granatu oraz kilkoma listkami kolendry.

*Żeby zrobić domowy bulion, w dużym garnku układamy obrane i opłukane warzywa: 2 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera i por (w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki). Zalewamy 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i jałowca oraz 2-3 suszone borowiki. Nieobraną cebulę opalamy na palniku kuchenki i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką przez półtorej godziny.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?