Przejdź do treści

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw – tego potrzebuje zziębnięty organizm.

Podstawowym składnikiem kremu są bataty, które wzmacniają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości beta-karotenu. Są też dobrym źródłem błonnika, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin A, E, C, B2 i PP. Beta-karoten znajdziemy też w czerwonej papryce, która ma działanie antybakteryjne, usuwa z organizmu toksyny i wzmacnia naszą odporność. Zupę podamy z pestkami granatu, które, ze względu na zawartość związków przeciwutleniających, hamują powstawanie wolnych rodników, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Całość to solidna dawka zdrowia!

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

przepis-na-krem-z-batatow

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki:

– 2 bataty
– 2 czerwone papryki
– czerwona cebula
– litr domowego bulionu warzywnego* lub wody
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka nasion kuminu
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżeczka płatków chilli
– łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
– pół łyżeczki gruboziarnistej soli

Do podania:

– jogurt naturalny (lub jogurt kokosowy w wersji wegańskiej)
– pestki granatu
– za’atar
– sumak
– świeża kolendra (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze części. Przekładamy warzywa na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przyprawy (kumin, kolendrę i koper włoski) – aż poczujemy ich przyjemny zapach (około 15 sekund). W małej miseczce mieszamy je z oliwą, solą, płatkami chilli i wędzoną papryką. Powstałą mieszanką nacieramy przygotowane wcześniej warzywa. Pieczemy przez około 30 minut, aż bataty będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Zdejmujemy skórkę z papryki (powinna łatwo schodzić po upieczeniu). Upieczone warzywa blendujemy z bulionem na gładki krem. Przekładamy do garnka i podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy.

Podajemy z kleksem jogurtu, szczyptą za’ataru i sumaku, garścią pestek granatu oraz kilkoma listkami kolendry.

*Żeby zrobić domowy bulion, w dużym garnku układamy obrane i opłukane warzywa: 2 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera i por (w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki). Zalewamy 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i jałowca oraz 2-3 suszone borowiki. Nieobraną cebulę opalamy na palniku kuchenki i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką przez półtorej godziny.

 

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Zdrowe przekąski do pochrupania

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach