Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Ryż kokosowy z mango

Jeden z pyszniejszych owoców - mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty, miękki miąższ. Najpyszniejsze jest dojrzałe - soczyste i słodkie. Jako dodatek do ryżu kokosowego sprawdza się wybornie.

Mango jest skarbnicą witaminy C, dzięki czemu wzmacnia nasz układ immunologiczny, oraz witaminy A, która wpływa dobroczynnie na oczy. Duża ilość błonnika oraz pektyn pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przede wszystkim jednak mango jest po prostu pyszne i obłędnie pachnie. Wspaniale przełamuje ostrość dań kuchni tajskiej, chłodzi w upalne dni jako kremowy koktajl i przepięknie perfumuje kokosowy ryż, którego każda łyżka w połączeniu z gęstym sosem ze świeżego mango staje się bombą smaku. Naszym zadaniem to śniadanie idealne.

Ryż kokosowy z sosem mango

Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com

Składniki (na 2 porcje):

- mleko kokosowe 400 ml
- mleko 2% 100 ml
- ryż np. do risotto typu Arborio, 6 łyżek
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- cukier trzcinowy 1 łyżka
- kardamon 1 ziarenko

- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii

sos:

- 1 mango
- wanilia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii
- woda 100 ml

Połącz oba gatunki mleka, dodaj cukier oraz ryż i kardamon i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu ok. 12 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł.

Przygotuj sos: obrane mango pokrój na cząstki i zmiksuj razem z wodą i wanilią. Podgrzej. Polej gotowy ryż i jedz od razu. 



Ania i Aleksandra są siostrami. Ich blog powstał w naturalnej konsekwencji doświadczeń i wiedzy, którymi przesiąknęły w rodzinnym domu. Na co dzień realizują tę pasję również zawodowo. Cook&Celebrate jest o tym, co pyszne, piękne, o małych przyjemnościach, które mogą dać wiele szczęścia.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne

Zimowy deser cytrynowy

W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie,...
W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Nadziewamy cytryny!

Ależ Talerz 13: kasza manna dla niejadka

Stara dobra kasza manna w nowej odsłonie. Rodzice niejadków - Paweł Loroch wyciąga do Was pomocną dłoń.
Stara dobra kasza manna w nowej odsłonie. Rodzice niejadków - Paweł Loroch wyciąga do Was pomocną dłoń.