Przejdź do treści

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

ryż i mango deser
Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog
4 sposoby na pogodzenie się
Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa
Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania
Judy Chicago, matka chrzestna waginy: feminizm jest humanizmem
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Jeden z pyszniejszych owoców – mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty, miękki miąższ. Najpyszniejsze jest dojrzałe – soczyste i słodkie. Jako dodatek do ryżu kokosowego sprawdza się wybornie.

Mango jest skarbnicą witaminy C, dzięki czemu wzmacnia nasz układ immunologiczny, oraz witaminy A, która wpływa dobroczynnie na oczy. Duża ilość błonnika oraz pektyn pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przede wszystkim jednak mango jest po prostu pyszne i obłędnie pachnie. Wspaniale przełamuje ostrość dań kuchni tajskiej, chłodzi w upalne dni jako kremowy koktajl i przepięknie perfumuje kokosowy ryż, którego każda łyżka w połączeniu z gęstym sosem ze świeżego mango staje się bombą smaku. Naszym zadaniem to śniadanie idealne.

Ryż kokosowy z sosem mango

Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com

Składniki (na 2 porcje):

– mleko kokosowe 400 ml
– mleko 2% 100 ml
– ryż np. do risotto typu Arborio, 6 łyżek
– wiórki kokosowe 2 łyżki
– cukier trzcinowy 1 łyżka
– kardamon 1 ziarenko

– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii

Składniki na sos:

– 1 mango
– wanilia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii
– woda 100 ml

Połącz oba gatunki mleka, dodaj cukier oraz ryż i kardamon i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu ok. 12 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł.

Przygotuj sos: obrane mango pokrój na cząstki i zmiksuj razem z wodą i wanilią. Podgrzej. Polej gotowy ryż i jedz od razu.

ryż i mango deser

Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com


Ania i Aleksandra są siostrami. Ich blog powstał w naturalnej konsekwencji doświadczeń i wiedzy, którymi przesiąknęły w rodzinnym domu. Na co dzień realizują tę pasję również zawodowo. Cook&Celebrate jest o tym, co pyszne, piękne, o małych przyjemnościach, które mogą dać wiele szczęścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu