Przejdź do treści

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

ryż i mango deser
Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Jeden z pyszniejszych owoców – mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty, miękki miąższ. Najpyszniejsze jest dojrzałe – soczyste i słodkie. Jako dodatek do ryżu kokosowego sprawdza się wybornie.

Mango jest skarbnicą witaminy C, dzięki czemu wzmacnia nasz układ immunologiczny, oraz witaminy A, która wpływa dobroczynnie na oczy. Duża ilość błonnika oraz pektyn pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przede wszystkim jednak mango jest po prostu pyszne i obłędnie pachnie. Wspaniale przełamuje ostrość dań kuchni tajskiej, chłodzi w upalne dni jako kremowy koktajl i przepięknie perfumuje kokosowy ryż, którego każda łyżka w połączeniu z gęstym sosem ze świeżego mango staje się bombą smaku. Naszym zadaniem to śniadanie idealne.

Ryż kokosowy z sosem mango

Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com

Składniki (na 2 porcje):

– mleko kokosowe 400 ml
– mleko 2% 100 ml
– ryż np. do risotto typu Arborio, 6 łyżek
– wiórki kokosowe 2 łyżki
– cukier trzcinowy 1 łyżka
– kardamon 1 ziarenko

– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii

Składniki na sos:

– 1 mango
– wanilia 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1/4 laski wanilii
– woda 100 ml

Połącz oba gatunki mleka, dodaj cukier oraz ryż i kardamon i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu ok. 12 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł.

Przygotuj sos: obrane mango pokrój na cząstki i zmiksuj razem z wodą i wanilią. Podgrzej. Polej gotowy ryż i jedz od razu.

ryż i mango deser

Zdjęcie: www.cookandcelebrate.com


Ania i Aleksandra są siostrami. Ich blog powstał w naturalnej konsekwencji doświadczeń i wiedzy, którymi przesiąknęły w rodzinnym domu. Na co dzień realizują tę pasję również zawodowo. Cook&Celebrate jest o tym, co pyszne, piękne, o małych przyjemnościach, które mogą dać wiele szczęścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”