Przejdź do treści

„Ryż” z brokuła po azjatycku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Wzmacniają nasze stawy i oczy; pomagają w walce z nadciśnieniem i wrzodami. Dziś podejdziemy do nich nieco bardziej kreatywnie, z azjatycką nutą!

Gdy znudzą wam się typowe zielone różyczki serwowane z wody lub parowaru, z pomocą przychodzi kuchnia azjatycka i popularne w niej dania typu stir-fry, czyli krótko smażone potrawy, pełne warzyw, kolorów i witamin. A gdy jeszcze zmiksujemy całą główkę brokuła na sypki "ryż", to otrzymujemy idealny letni obiad. Bo gdy wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na długie stanie przy kuchence, a chcemy szybko przygotować wartościowy posiłek, to takie danie sprawdzi się doskonale. Idealnie robi się je w głębokim chińskim woku, ale zwykła duża patelnia też się nada.

Taki posiłek może potem wylądować w lunchboxie, który zabierzemy do pracy, na stole jako przystawka do obiadu lub danie główne. Jeśli chcecie, by było jeszcze bardziej sycące, możecie dodać kolorowy ryż, komosę ryżową lub kaszę.

"Ryż" z brokuła po azjatycku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (4-8 porcji):

– 1 średnia główka brokuła (500 g)
– 2 szalotki lub 1 średnia cebula (czerwona lub biała)
– 2 ząbki czosnku
– 1 pałka selera naciowego
– 5 cm pora
– 1 cm imbiru
– 1 ostra papryczka
– 1/2 cukinii
– 1 marchew
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 szklanki wyłuskanego, świeżego zielonego groszku
– 2 duże pieczarki
– 1/4 kapusty pekińskiej lub kapusty pak choy (opcjonalnie)
– 1/2 opakowania kiełków typu "stir-fry" lub kiełków fasoli mung
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżeczki octu ryżowego lub z soku z cytryny/limonki
– 3 łyżeczki syropu ryżowego lub innego (np. daktylowego lub klonowego)
– opcjonalnie 1/2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw "5 smaków", dodanej do sosu
– sezam, posiekany szczypiorek (do podania)
– dodatkowo: ryż brązowy lub kolorowy, komosa ryżowa, kasza (do podania, opcjonalnie)
– ​2 łyżki oleju kokosowego lub z orzeszków ziemnych do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i suszymy. Oddzielamy różyczki od łodyg. Różyczki partiami rozdrabniamy w robocie kuchennym/blenderze, łodygi kroimy na 1-2 cm kawałki i podobnie miksujemy na grudkowaty, sypki "ryż".

Myjemy pozostałe warzywa. Siekamy cebulę i ostrą papryczkę, wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Kroimy resztę warzyw: pora i cukinię na półksiężyce, paprykę i marchew w słupki, pałkę selera i pieczarki na plastry. Mieszamy razem sos sojowy, ocet i syrop, odstawiamy.

Grzejemy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy posiekaną pałkę selera, pora, czosnek, ostrą papryczkę, imbir i podsmażamy kolejne 2 minuty.

Dorzucamy pieczarki, marchew, paprykę, kiełki, zielony groszek, posiekaną kapustę i smażymy ok. 5 minut. Na końcu dosypujemy "ryż" z brokuła, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty. Dolewamy mieszankę z sosem sojowym, mieszamy i serwujemy.

Danie najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Resztę, która zostanie, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!