Przejdź do treści

„Ryż” z brokuła po azjatycku

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Płacząca dziewczyna na rękach mamy
Czy usuwanie migdałków obniża odporność? Jakie są alternatywy dla tego zabiegu? Odpowiada lekarz
Decyzja o ciąży / istockphoto
„Aborcja Bez Granic” będzie zapewniać porady oraz wsparcie kobietom potrzebującym aborcji. To międzynarodowa inicjatywa
dziecko pisze list do świętego mikołaja
6 pomysłów na słodki prezent dla dzieci zamiast sklepowych słodyczy. Podpowiada dietetyczka i naturoterapeutka
Krótka Instrukcja Obsługi Poronienia
Pomóż nam stworzyć Krótką Instrukcję Obsługi Poronienia
Żywa choinka / istockphoto
Czy na żywej choince mogą czaić się kleszcze albo inne owady? Prof. Stanisław Ignatowicz wyjaśnia

Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Wzmacniają nasze stawy i oczy; pomagają w walce z nadciśnieniem i wrzodami. Dziś podejdziemy do nich nieco bardziej kreatywnie, z azjatycką nutą!

Gdy znudzą wam się typowe zielone różyczki serwowane z wody lub parowaru, z pomocą przychodzi kuchnia azjatycka i popularne w niej dania typu stir-fry, czyli krótko smażone potrawy, pełne warzyw, kolorów i witamin. A gdy jeszcze zmiksujemy całą główkę brokuła na sypki „ryż”, to otrzymujemy idealny letni obiad. Bo gdy wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na długie stanie przy kuchence, a chcemy szybko przygotować wartościowy posiłek, to takie danie sprawdzi się doskonale. Idealnie robi się je w głębokim chińskim woku, ale zwykła duża patelnia też się nada.

Taki posiłek może potem wylądować w lunchboxie, który zabierzemy do pracy, na stole jako przystawka do obiadu lub danie główne. Jeśli chcecie, by było jeszcze bardziej sycące, możecie dodać kolorowy ryż, komosę ryżową lub kaszę.

„Ryż” z brokuła po azjatycku

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ryz-z-brokulami-po-azjatycku.jpg

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (4-8 porcji):

– 1 średnia główka brokuła (500 g)
– 2 szalotki lub 1 średnia cebula (czerwona lub biała)
– 2 ząbki czosnku
– 1 pałka selera naciowego
– 5 cm pora
– 1 cm imbiru
– 1 ostra papryczka
– 1/2 cukinii
– 1 marchew
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 szklanki wyłuskanego, świeżego zielonego groszku
– 2 duże pieczarki
– 1/4 kapusty pekińskiej lub kapusty pak choy (opcjonalnie)
– 1/2 opakowania kiełków typu „stir-fry” lub kiełków fasoli mung
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżeczki octu ryżowego lub z soku z cytryny/limonki
– 3 łyżeczki syropu ryżowego lub innego (np. daktylowego lub klonowego)
– opcjonalnie 1/2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw „5 smaków”, dodanej do sosu
– sezam, posiekany szczypiorek (do podania)
– dodatkowo: ryż brązowy lub kolorowy, komosa ryżowa, kasza (do podania, opcjonalnie)
– ​2 łyżki oleju kokosowego lub z orzeszków ziemnych do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i suszymy. Oddzielamy różyczki od łodyg. Różyczki partiami rozdrabniamy w robocie kuchennym/blenderze, łodygi kroimy na 1-2 cm kawałki i podobnie miksujemy na grudkowaty, sypki „ryż”.

Myjemy pozostałe warzywa. Siekamy cebulę i ostrą papryczkę, wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Kroimy resztę warzyw: pora i cukinię na półksiężyce, paprykę i marchew w słupki, pałkę selera i pieczarki na plastry. Mieszamy razem sos sojowy, ocet i syrop, odstawiamy.

Grzejemy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy posiekaną pałkę selera, pora, czosnek, ostrą papryczkę, imbir i podsmażamy kolejne 2 minuty.

Dorzucamy pieczarki, marchew, paprykę, kiełki, zielony groszek, posiekaną kapustę i smażymy ok. 5 minut. Na końcu dosypujemy „ryż” z brokuła, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty. Dolewamy mieszankę z sosem sojowym, mieszamy i serwujemy.

Danie najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Resztę, która zostanie, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

lekarka

Badania profilaktyczne – które zrobić w zależności od wieku?

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

5 zaskakujących sposobów, by uniknąć cukrzycy

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Dorosła córka z matką

Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.