Przejdź do treści

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem/ Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pierwszy antykoncepcyjny zastrzyk dla mężczyzn
Powstała pierwsza na świecie antykoncepcja dla mężczyzn w zastrzyku. Będzie działać zaskakująco długo
Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!
6-letnia dziewczynka przymierza okulary. W oczach ma łzy
6-latka była załamana, że musi nosić okulary. Pomysł jej wujka i reakcja internautów zachwycają!
Cuchnięcie z ust / Istock.com
Nieprzyjemny zapach z ust? Ten problem ma 60 proc. z nas. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa higiena
Czy inność skazuje na samotność? Ta świąteczna reklama ze smokiem w roli głównej daje do myślenia

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Sakiewki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik, białko, cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy A, K, magnezu oraz manganu. Sporą ilość witaminy C, E, żelaza, witamin z grupy B, miedzi oraz potasu.

A wszystko to sprawia, że mają korzystny wpływ na nasze serce, układ krążenia, skórę, włosy oraz cerę. A ponieważ przy tym są pyszne, polecamy je i jako danie obiadowe, i jako przekąskę.

Przepis na ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ryzowe-sakiewki-przepis.jpg

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 opakowanie okrągłego papieru ryżowego
– 2-3 średnie buraki
– 2 szklanki świeżego szpinaku lub roszponki
– pesto z bazylii i migdałów (przepis poniżej)

Pesto:

– 2 duże garści świeżych liści bazylii
– 50 g migdałów (blanszowanych lub w płatkach)
– 5-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Buraki szorujemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200°C. (można to też zrobić przy okazji pieczenia czegoś innego, a następnie przechować buraki w lodówce do czasu przygotowania sakiewek, maks. 5-7 dni).

Ostudzone i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, myjemy i dokładnie osuszamy szpinak oraz bazylię.

Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w małym pojemniku blendera/robota kuchennego i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby, aby pesto było odpowiednio płynne, dodajemy więcej oliwy.

Wylewamy odrobinę wody na talerz obiadowy i kładziemy na nim arkusz papieru ryżowego. Po kilkunastu sekundach delikatnie go podnosimy i układamy na drugim, suchym talerzu. Na środek arkusza układamy listki szpinaku, a na nich pokrojonego buraka, całość delikatnie polewamy pesto (ok. 1 łyżeczkę). Chwytamy za brzegi papieru i formujemy sakiewkę, delikatnie zakręcamy jej końce i związujemy jakąś zieleniną, np. łodygą tymianku, bazylii lub zielonej pietruszki.

Układamy na półmisku wyłożonym szpinakiem i powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.

Sakiewki serwujemy od razu i aby zachowały odpowiednią konsystencję i świeżość, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed konsumpcją.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.