Przejdź do treści

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

pęczek rzodkiewki
Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pełna smaku rzodkiewka to herb wiosny. Urzeka kolorem, kształtem i pięknym, dorodnym pęczkiem liści – które również można wykorzystać, na przykład przygotowując zupę krem! Czy jej kariera musi kończyć się na twarożku? Zapewniam was, że nie. 

Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych. Znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność. Zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Skoro rzodkiewka to samo zdrowie, postanowiłam potraktować ją jako wyzwanie. Chodziło mi po głowie wykorzystanie jej na ciepło, podduszenie w czerwonym winie i ułożenie na razowej grzance, ale gdy moje myśli wypełniły rzodkiewkowe tzatziki, nie mogłam już myśleć o niczym innym. Nie chciałam jednak rezygnować z pokazania, że na ciepło też jest pysznym pomysłem, więc poszatkowałam ją do placuszków z kaszy jaglanej. W połączeniu z kaszą jaglaną, której właściwości sprawiają, że jest prawdziwym superbohaterem wśród zdrowych produktów, rzodkiewka staje się częścią naprawdę sycącego posiłku wspierającego nasz organizm. No i jest pysznie!

Placki z kaszy jaglanej i rzodkiewki z rzodkiewkowymi tzatzikami (8 placków)

Zdjęcie:  Marta Śliwicka | Burczymiwbrzuchu

Składniki na placki: 

– pół szklanki kaszy jaglanej (szklanka to ok. 330 ml)
– 1 szklanka wody
– 5 posiekanych rzodkiewek
– 1 ząbek czosnku
– pół pęczka młodego szczypiorku
– 1 łyżka miodu
– 12 łyżek mąki pszennej razowej
– 2 jajka
– kilkanaście kropli tabasco
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia

Ugotuj kaszę w 1 szklance osolonej wody, aż pochłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekane rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę i dodaj do kaszy. Dodaj resztę składników, ale zanim dodasz jajka i mąkę razową, sprawdź, czy placuszki są odpowiednio doprawione. Dodaj jajka i mąkę i dobrze wymieszaj masę.

Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj łyżką takie porcje, jakiej wielkości chcesz mieć placki. Smaż z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż drugą stronę. Wyjmuj usmażone placki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z zimnymi tzatzikami.

Składniki na rzodkiewkowe tzatziki:

– 200 g jogurtu greckiego
– 3 posiekane rzodkiewki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Do miseczki wlej jogurt i dodaj posiekane rzodkiewki. Przeciśnij czosnek przez wyciskarkę i dodaj do miski. Dodaj oliwę, miód i dopraw solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed podaniem z plackami, aby zdążyły się dobrze przegryźć w lodówce.


Śliwka (z bloga Burczymiwbrzuchu): razem z przyjaciółką Tosią od ponad trzech lat prowadzi bloga kulinarnego Burczymiwbrzuchu oraz stronę o domowym wypieku chleba smakowitychleb.pl. Od zawsze kochała dobrze zjeść, jednak pewnego dnia przestało jej to wystarczać, więc zabrała się do gotowania. Ogromną przyjemność sprawia jej „leczenie” niezdrowych dań pełnowartościowymi składnikami. Ostatnio oszalała na punkcie kaszy, co udowodniła również w tym przepisie. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: