Przejdź do treści

Rzodkiewka – na obiad w sam raz!

Rzodkiewka – na obiad w sam raz!
Jak wykorzystać rzodkiewkę? Zdjęcie: Marta Śliwicka | Burczymiwbrzuchu
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Pełna smaku rzodkiewka to herb wiosny. Urzeka kolorem, kształtem i pięknym, dorodnym pęczkiem liści – które również można wykorzystać, na przykład przygotowując zupę krem! Czy jej kariera musi kończyć się na twarożku? Zapewniam was, że nie. 

Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych. Znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność. Zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Skoro rzodkiewka to samo zdrowie, postanowiłam potraktować ją jako wyzwanie. Chodziło mi po głowie wykorzystanie jej na ciepło, podduszenie w czerwonym winie i ułożenie na razowej grzance, ale gdy moje myśli wypełniły rzodkiewkowe tzatziki, nie mogłam już myśleć o niczym innym. Nie chciałam jednak rezygnować z pokazania, że na ciepło też jest pysznym pomysłem, więc poszatkowałam ją do placuszków z kaszy jaglanej. W połączeniu z kaszą jaglaną, której właściwości sprawiają, że jest prawdziwym superbohaterem wśród zdrowych produktów, rzodkiewka staje się częścią naprawdę sycącego posiłku wspierającego nasz organizm. No i jest pysznie!

Placki z kaszy jaglanej i rzodkiewki z rzodkiewkowymi tzatzikami (8 placków)

rzodkiewka

Zdjęcie:  Marta Śliwicka | Burczymiwbrzuchu

Placki: 

– pół szklanki kaszy jaglanej (szklanka to ok. 330 ml) 
– 1 szklanka wody
– 5 posiekanych rzodkiewek
– 1 ząbek czosnku
– pół pęczka młodego szczypiorku
– 1 łyżka miodu
– 12 łyżek mąki pszennej razowej
– 2 jajka
– kilkanaście kropli tabasco
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia

Ugotuj kaszę w 1 szklance osolonej wody, aż pochłonie całą wodę. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekane rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę i dodaj do kaszy. Dodaj resztę składników, ale zanim dodasz jajka i mąkę razową, sprawdź, czy placuszki są odpowiednio doprawione. Dodaj jajka i mąkę i dobrze wymieszaj masę. 

Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj łyżką takie porcje, jakiej wielkości chcesz mieć placki. Smaż z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż drugą stronę. Wyjmuj usmażone placki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z zimnymi tzatzikami. 

Rzodkiewkowe tzatziki

– 200 g jogurtu greckiego
– 3 posiekane rzodkiewki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Do miseczki wlej jogurt i dodaj posiekane rzodkiewki. Przeciśnij czosnek przez wyciskarkę i dodaj do miski. Dodaj oliwę, miód i dopraw solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed podaniem z plackami, aby zdążyły się dobrze przegryźć w lodówce. 

Śliwka (z bloga Burczymiwbrzuchu): razem z przyjaciółką Tosią od ponad trzech lat prowadzi bloga kulinarnego Burczymiwbrzuchu oraz stronę o domowym wypieku chleba smakowitychleb.pl. Od zawsze kochała dobrze zjeść, jednak pewnego dnia przestało jej to wystarczać, więc zabrała się do gotowania. Ogromną przyjemność sprawia jej „leczenie” niezdrowych dań pełnowartościowymi składnikami. Ostatnio oszalała na punkcie kaszy, co udowodniła również w tym przepisie. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem