Przejdź do treści

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ktoś cię skrzywdził i nie potrafisz o tym zapomnieć? Zamiast pielęgnować w sobie urazę, wybacz. Dla siebie!
Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!
mama i córka
A ty, jako dorastająca dziewczyna, czego nie usłyszałaś od swojej mamy na temat cielesności, okresu czy seksu?
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Na koniec zimy czujesz, że coś nie tak z twoim samopoczuciem, kondycja daleka od idealnej a ubrania wydają się mniejsze? Pora wdrożyć dietetyczny program naprawczy! Jego podstawą będzie solidna dawka antyoksydantów.

Antyoksydanty to naturalne substancje wspierające mechanizmy obronne komórek człowieka. Wymiatają szkodliwe wolne rodniki i toksyny, wzmacniają odporność, przeciwdziałają nowotworom. W których produktach ich szukać?

Z pewnością w kaszach, a w szczególności – owsianej. Ostatnio staje się coraz popularniejsza na sklepowych pólkach. I świetnie! Jest tania i niesamowicie odżywcza. Postawi nasze organizmy na nogi, bo zawiera najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich rodzajów zbóż, a nawet warzyw. Jest też skarbnicą zdrowych węglowodanów, błonnika, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Podobnie jak komosa ryżowa zawiera też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Innym bogatym źródłem wymiataczy wolnych rodników (luteiny, zeaksantyny i glutationu) są gruszki. Jedzmy je ze skórką! Zawiera znacznie więcej cennych składników niż sam miąższ. W skórce gruszki są też substancje przeciwzapalne i antynowotworowe, np. kwas cynamonowy. Pyszne gruszki są wspaniałą skarbnicą boru i jodu – minerałów poprawiających pracę mózgu i tarczycy. Wbrew panującej opinii – nie są ciężkostrawne, wręcz przeciwnie. Mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem i niemowlęta. To jedne z najrzadziej powodujących alergie owoców.

Solidną dawkę najsilniejszych znanych naturze antyoksydantów zawiera też awokado – aż 70% z nich zgromadzone jest w jego pestce. Tylko w jaki sposób ją zjeść, skoro jest tak piekielnie twarda? Pestkę najlepiej dobrze ususzyć (2-3 dni) na kaloryferze, następnie włożyć do plastikowego woreczka, rozbić tłuczkiem lub młotkiem i rozdrobnić na pyłek – w blenderze lub młynku do kawy. Nawet niewielka ilość dodawana do sałatek i koktajli zdziała cuda. Z kolei miąższ, jedzony regularnie, obniży poziom cholesterolu, poprawi funkcjonowanie mózgu i metabolizm – a tym samym pomoże schudnąć.

3 razy guacamole

Kasze, gruszki i awokado najlepiej miksować w śniadaniowych koktajlach lub łączyć w pysznych i sycących zimowych sałatkach.

Sałatka na ciepło z kaszą owsianą, gruszką, awokado, kurczakiem i sezamowo-pomarańczowym dressingiem

przepis na salatke z kurczakiem

Zdjęcie: Marta Winiarska

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem – składniki (na 2 porcje):

– 2 garście rukoli, roszponki lub miksu sałat
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
– 1 dojrzałe awokado
– 1 dojrzała gruszka
– 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
– ok. 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
– 2 łyżki prażonego sezamu, pestek dyni lub słonecznika, ewentualnie ulubionych orzechów
– po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, miodu
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem – dressing:

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka pasty sezamowej tahini
– 1 łyżka soku z pomarańczy
– 2-3 łyżki zimnej wody

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem – przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy z błonek i przekładamy do miski. Dodajemy ocet, przyprawy, oliwę, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 20-30 minut.

Na patelni dobrze rozgrzewamy łyżkę oliwy. Przekładamy na nią mięso (powinno głośno skwierczeć) i smażymy na dużym ogniu ok. 1,5 minuty, obracamy na drugą stronę i smażymy drugie 1,5 minuty. Obracamy filet, zmniejszamy ogień przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy mięso ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (pierś powinna równomiernie się zrumienić). Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso na patelni na 6-7 minut, by odpoczęło.

W międzyczasie, awokado i gruszki kroimy w plasterki. Gdy kurczak lekko przestygnie, kroimy go w poprzek  na 2-centymetrowe w plastry. W miseczkach układamy rukolę, posypujemy ją kaszą. Dodajemy pokrojoną gruszkę, awokado, ciecierzycę, suszone pomidory i kurczaka. Posypujemy  sezamem lub pestkami.

W naczynku łączymy składniki dressingu. Skrapiamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję