
Jeśli dodamy do nich ciecierzycę – znakomite źródło białka, brokuły – bogate w błonnik, witaminy i minerały, uzyskamy pyszną bazę sycącego i wartościowego posiłku, który doskonale wzmocni i oczyści nasz organizm.
Sałatka z batatami
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Składniki:
- 1 batat (ok. 400 g)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 1-2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy: pieprz, słodka/ostra/wędzona papryka, kurkuma, sól morska
Składniki na dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Batata obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy, wraz z ugotowaną ciecierzycą i brokułem podzielonym na mniejsze różyczki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy olej i ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy, aby całość pokryła się w miarę równomiernie olejem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy. Sok z cytryny mieszamy z olejem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.
Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.