Przejdź do treści

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Unsplash
Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu. Jeśli dodamy do nich ciecierzycę – znakomite źródło białka, brokuły – bogate w błonnik, witaminy i minerały, uzyskamy pyszną bazę sycącego i wartościowego posiłku, który doskonale wzmocni i oczyści nasz organizm.

Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryną, czosnkiem czy kolendrą. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.

Sałatka z batatami

przepis-na-salatke-z-batatami

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki:

– 1 batat (ok. 400 g)
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– 1 brokuł
– 1 czerwona cebula
– 100 g sera feta
– 1-2 łyżki oleju
– ulubione przyprawy: pieprz, słodka/ostra/wędzona papryka, kurkuma, sól morska

Składniki na dressing:

– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Batata obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy, wraz z ugotowaną ciecierzycą i brokułem podzielonym na mniejsze różyczki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy olej i ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy, aby całość pokryła się w miarę równomiernie olejem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy. Sok z cytryny mieszamy z olejem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym