Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami
Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna
Botwinka jest jak aktor jednej roli. Wszyscy odruchowo robimy z niej chłodnik. Tymczasem młody burak nadaje się do bardzo wielu dań. Żeby wykorzystać ją w całości, przygotowałam dla was sałatkę z jej pięknych liści, a korzenie zamieniłam w smakowite vegeklopsiki.

Botwinka to najlepszy przyjaciel osób dbających o figurę, ponieważ jest wyjątkowo małokaloryczna – 100 g to tylko 19 kcal w wersji surowej i 27 kcal w wersji gotowanej. Jest też źródłem witaminy C i witamin z grupy A i B. Dobrze wpływa na cerę i włosy, ponieważ zawiera biotynę. Posiada również właściwości odtruwające i odkwaszające.

Botwinkę można wykorzystać w całości i niekoniecznie gotować. Jej liście zawierają kwas szczawiowy, który ogranicza przyswajanie wapnia, pamiętajmy więc, by połączyć ją z takimi produktami jak sery czy jogurty, które są bogate w ten pierwiastek. Z kefirem lub maślanką jest świetnym składnikiem pełnego antyoksydantów koktajlu.

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych botwinka to po prostu piękne, kolorowe warzywo, które aż prosi się, by eksperymentować z nim w kuchni. Zależało mi na wykorzystaniu jej w całości  i pokazaniu, jak można zrobić z niej danie pożywne, a jednocześnie zdrowe. Stąd pomysł na sałatkę!

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna

Składniki na wegeklopsiki (10-12 sztuk): na 3-4 porcje

- pęczek botwinki (5-6 roślin) – korzenie i łodygi
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka mieszanki garam masala
- ½ łyżeczki imbiru
- 12 orzechów nerkowca
- garść świeżej kolendry
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól I pieprz
- sok z ½ cytryny

sałatka (3-4 porcje):

- liście z pęczka botwinki
- pęczek rzodkiewek
- 100 g szpinaku
- ser feta

dressing:

- pół szklanki jogurtu
- 8 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz

Oddziel liście botwinki od łodygi z korzeniami. Odłóż liście na później. Dolną część botwinki z łodygą pokrój w malakserze lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy nerkowca. Przełóż wszystko do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ma powstać zwarta masa. Uformuj klopsiki. Rozłóż je na blasze i papierze do pieczenia. Piecz po 10-15 minut po obu stronach do zrumienienia w 200 stopniach.

Pokrój liście botwinki na 4 części. Ułóż je na talerzach ze szpinakiem. Pokrój rzodkiewki (część w plasterki, część w ćwiartki). Ułóż na talerzu razem z pokruszonym serem feta. Dołóż klopsiki w całości lub porwane na mniejsze kawałki.

Osobno podaj dressing, czyli jogurt z miętą i octem balsamicznym, doprawiony solą i pieprzem.

 

Asia Bartnik – Fotograficzne hobby zamieniła w pracę. Zajmuje się fotografią rodzinną i kulinarną. Wiedzą i doświadczeniem o tej ostatniej dzieli się na swoim blogu Fotografia Coolinarna. Kolekcjonuje książki kucharskie. Uwielbia mieszać risotto, rozmawiać z przyjaciółmi i spacerować po lesie.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Burak awansuje

Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na...
Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na salonach. O ile jednak Dyzma na salonach znalazł się przypadkiem, o tyle burak robi furorę całkowicie zasłużenie. Sprawdźcie 3 przepisy z burakiem w roli głównej.

Trzy kolory chłodnika

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik!...
Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Botwina – różowa królowa

Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście....
Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając...
Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!