Przejdź do treści

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami
Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Botwinka jest jak aktor jednej roli. Wszyscy odruchowo robimy z niej chłodnik. Tymczasem młody burak nadaje się do bardzo wielu dań. Żeby wykorzystać ją w całości, przygotowałam dla was sałatkę z jej pięknych liści, a korzenie zamieniłam w smakowite wegeklopsiki.

Botwinka to najlepszy przyjaciel osób dbających o figurę, ponieważ jest wyjątkowo małokaloryczna – 100 g to tylko 19 kcal w wersji surowej i 27 kcal w wersji gotowanej. Jest też źródłem witaminy C i witamin z grupy A i B. Dobrze wpływa na cerę i włosy, ponieważ zawiera biotynę. Posiada również właściwości odtruwające i odkwaszające.

Botwinkę można wykorzystać w całości i niekoniecznie gotować. Jej liście zawierają kwas szczawiowy, który ogranicza przyswajanie wapnia, pamiętajmy więc, by połączyć ją z takimi produktami jak sery czy jogurty, które są bogate w ten pierwiastek. Z kefirem lub maślanką jest świetnym składnikiem pełnego antyoksydantów koktajlu.

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych botwinka to po prostu piękne, kolorowe warzywo, które aż prosi się, by eksperymentować z nim w kuchni. Zależało mi na wykorzystaniu jej w całości  i pokazaniu, jak można zrobić z niej danie pożywne, a jednocześnie zdrowe. Stąd pomysł na sałatkę!

Sałatka z botwinki z wegeklopsikami

Zdjęcie: Asia Bartnik | Fotografia Coolinarna

Składniki na wegeklopsiki (10-12 sztuk): na 3-4 porcje

– pęczek botwinki (5-6 roślin) – korzenie i łodygi
– 1 mała czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– czubata łyżeczka mieszanki garam masala
– ½ łyżeczki imbiru
– 12 orzechów nerkowca
– garść świeżej kolendry
– ½ szklanki nasion słonecznika
– ½ szklanki oleju
– 2 łyżki mąki
– sól I pieprz
– sok z ½ cytryny

sałatka (3-4 porcje):

– liście z pęczka botwinki
– pęczek rzodkiewek
– 100 g szpinaku
– ser feta

dressing:

– pół szklanki jogurtu
– 8 listków świeżej mięty
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól i pieprz

Oddziel liście botwinki od łodygi z korzeniami. Odłóż liście na później. Dolną część botwinki z łodygą pokrój w malakserze lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy nerkowca. Przełóż wszystko do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ma powstać zwarta masa. Uformuj klopsiki. Rozłóż je na blasze i papierze do pieczenia. Piecz po 10-15 minut po obu stronach do zrumienienia w 200 stopniach.

Pokrój liście botwinki na 4 części. Ułóż je na talerzach ze szpinakiem. Pokrój rzodkiewki (część w plasterki, część w ćwiartki). Ułóż na talerzu razem z pokruszonym serem feta. Dołóż klopsiki w całości lub porwane na mniejsze kawałki.

Osobno podaj dressing, czyli jogurt z miętą i octem balsamicznym, doprawiony solą i pieprzem.

 

Asia Bartnik – Fotograficzne hobby zamieniła w pracę. Zajmuje się fotografią rodzinną i kulinarną. Wiedzą i doświadczeniem o tej ostatniej dzieli się na swoim blogu Fotografia Coolinarna. Kolekcjonuje książki kucharskie. Uwielbia mieszać risotto, rozmawiać z przyjaciółmi i spacerować po lesie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?