
Walory fenkułu doceniają nie tylko kucharze. Z aprobatą kiwają głowami również dietetycy. Jest on bowiem bogatym źródłem białka, błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i minerałów - jak wapń, żelazo i magnez. Stosowany jest często jako środek na wzdęcia i problemy z trawieniem, wykazuje również działanie detoksykacyjne, rozkurczowe, wykrztuśne. Polecany jest alergikom, ponieważ zawiera kwercetynę , która blokuje uwalnianie histaminy, odpowiedzialnej za objawy alergii: kaszel, świąd czy katar sienny. Dyskusyjna jest natomiast kwestia podawania herbatki z nasion kopru włoskiego niemowlakom i matkom karmiącym. Przez wiele lat wskazywano ją jako środek łagodzący dziecięce kolki i korzystnie wpływający na laktację. Ostatnie badania pokazują jednak, że mogą one podnosić poziom estrogenów - dlatego nie powinno się jej podawać w zbyt dużych ilościach.
Koper włoski to warzywo bardzo uniwersalne, można go jeść na surowo, a także dusić, piec i grillować. Możemy wykorzystać jego bulwę, łodygi, a także ziarna. Jest popularnym dodatkiem do dań z rybą, która może być na nim grillowana, co chroni ją przed przypaleniem i nadaje jej smakowitego aromatu. Bywa dodatkiem do zup, risotto, można go karmelizować, a nawet zrobić konfiturę. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem! Uduszenie lub upieczenie neutralizuje lekko jego smak, sprawia, że jest delikatniejszy, bardziej słodkawy i mniej anyżowy. My postanowiliśmy wykorzystać fenkuł surowy i przygotować z jego dodatkiem sałatkę, do której dodamy długo oczekiwane nowalijki: rzodkiewki i młode ziemniaczki. To doskonała propozycja na zbliżający się sezon grillowy!
Sałatka z fenkułu i nowalijek
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Składniki (na 6 porcji):
- 1 bulwa fenkułu
- 10 małych młodych ziemniaków
- 4 łodygi selera naciowego
- 6 rzodkiewek
- pół czerwonej cebuli
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy przez 10-12 minut, tak żeby były wciąż lekko twardawe. Fenkuł obieramy z wierzchniej warstwy, przekrajamy wzdłuż na pół i wycinamy twardy środek. Pozostałą część kroimy na bardzo cienkie plastry. Seler naciowy kroimy w plastry, rzodkiewkę w talarki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. Orzechy włoskie podprażamy na patelni i ostudzone siekamy. Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy i polewamy dressingiem na 15 minut przed podaniem. Dekorujemy natką fenkułu.
Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.