Przejdź do treści

Sałatka z fenkułem, czyli trawienie pod kontrolą. Pyszna propozycja na zbliżający się sezon grillowy

Sałatka z fenkułem, czyli trawienie pod kontrolą
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz skutecznie popracować nad mięśniami brzucha? Kasia Bigos prezentuje najlepsze ćwiczenia
Szparag daje radę!
Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej
Co się dzieje z naszą skórą, gdy się stresujemy? O wpływie stresu na cerę pisze kosmetolog Joanna Skrzypczak
Skrzepy krwi w trakcie okresu – kiedy warto wybrać się do lekarza?
Sprite walczy z nienawiścią w Internecie. „Z miłością do hejterów” – właśnie tak powinny wyglądać reklamy!

Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to warzywo o bardzo konkretnym smaku i aromacie. Korzenna, lekko słodka anyżowa nuta zapewnia mu wielu fanów. A sceptycy? Spróbujemy ich przekonać – sałatka z nowalijkami i fenkułem nadaje się do tego doskonale.

Walory fenkułu doceniają nie tylko kucharze. Z aprobatą kiwają głowami również dietetycy. Jest on bowiem bogatym źródłem białka, błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i minerałów – jak wapń, żelazo i magnez. Stosowany jest często jako środek na wzdęcia i problemy z trawieniem, wykazuje również  działanie detoksykacyjne, rozkurczowe, wykrztuśne. Polecany jest alergikom, ponieważ zawiera kwercetynę , która blokuje uwalnianie histaminy, odpowiedzialnej za objawy alergii: kaszel, świąd czy katar sienny.

Dyskusyjna jest natomiast kwestia podawania herbatki z nasion kopru włoskiego niemowlakom i matkom karmiącym. Przez wiele lat wskazywano ją jako środek łagodzący dziecięce kolki i korzystnie wpływający na laktację. Ostatnie badania pokazują jednak, że mogą one podnosić poziom estrogenów – dlatego nie powinno się jej podawać w zbyt dużych ilościach.

pęczek rzodkiewki

Koper włoski to warzywo bardzo uniwersalne, można go jeść na surowo, a także dusić, piec i grillować. Możemy wykorzystać jego bulwę, łodygi, a także ziarna. Jest popularnym dodatkiem do dań z rybą, która może być na nim grillowana, co chroni ją przed przypaleniem i nadaje jej smakowitego aromatu. Bywa dodatkiem do zup, risotto, można go karmelizować, a nawet zrobić konfiturę. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem!

Uduszenie lub upieczenie neutralizuje lekko jego smak, sprawia, że jest delikatniejszy, bardziej słodkawy i mniej anyżowy. My postanowiliśmy wykorzystać fenkuł surowy i przygotować z jego dodatkiem sałatkę, do której dodamy długo oczekiwane nowalijki: rzodkiewki i młode ziemniaczki. To doskonała propozycja na zbliżający się sezon grillowy!

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Sałatka z fenkułu i nowalijek

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 6 porcji):

– 1 bulwa fenkułu
– 10 małych młodych ziemniaków
– 4 łodygi selera naciowego
– 6 rzodkiewek
– pół czerwonej cebuli
– garść orzechów włoskich
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– 6 łyżek oliwy
– sok wyciśnięty z połowy cytryny

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy  przez 10-12 minut, tak żeby były wciąż lekko twardawe. Fenkuł obieramy z wierzchniej warstwy, przekrajamy wzdłuż na pół i wycinamy twardy środek. Pozostałą część kroimy na bardzo cienkie plastry. Seler naciowy kroimy w plastry, rzodkiewkę w talarki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. Orzechy włoskie podprażamy na patelni i ostudzone siekamy. Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy i  polewamy dressingiem na 15 minut przed podaniem. Dekorujemy natką fenkułu.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na serowe placuszki z figą

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie