Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka z groszkiem cukrowym
Zdjęcie: shutterstock
Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim serem.

Kiedy byłam w podstawówce, lipiec zawsze spędzałam u dziadków na wsi. Oboje szaleli za uprawą warzyw. A ja za dobieraniem się do krzaczków pełnych zielonych strączków i wyjadaniem z ich środka słodkich, chrupiących kuleczek...

Choć zadomowił się na naszym kontynencie prawie 300 lat temu, groszek cukrowy wciąż nie należy do warzyw popularnych i łatwo dostępnych. Jeśli jednak natkniecie się na niego na straganie, nie przechodźcie obojętnie! Możecie też pokusić się o jego samodzielną hodowlę. Jest bardzo wdzięczny w uprawie, niewiele wymaga od gleby, na której rośnie i… nie znosi pestycydów! Zasiany w marcu jest gotowy do chrupania już po trzech miesiącach.

Ziarenka groszku, mimo że słodkawe, mają całkiem niski indeks glikemiczny. Co więcej, dzięki sporej zawartości białka, skrobi i błonnika, sycą na długo. Są przy okazji bogate w witaminy z grupy B, żelazo i kwas foliowy. Dodatkowo zawierają ogromną ilość chlorofiliny oraz antyoksydantów, więc chronią przed nowotworami (nie tylko) przewodu pokarmowego. Ponieważ jako jedyna odmiana grochu nie wytwarza wewnątrz tzw. ściółki, jeść go można w całości, razem ze strączkiem. Zdecydowanie najlepszy (i zarazem najzdrowszy) jest na surowo. Jedzmy go jednak jak najszybciej po zerwaniu - w dość krótkim czasie traci swoje cenne właściwości odżywcze.

Groszek cukrowy jest pyszny w każdej postaci - duszony, gotowany, smażony. Doskonale sprawdza się w zupach i chłodnikach, jako zdrowy dodatek do zielonych koktajli, chrupiący składnik kremowych risotto i… król letnich sałatek!

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym, grillowaną cukinią, kurczakiem i kozim serem

przepis-na-salatke-z-groszkiem-cukrowym

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Składniki:

- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g świeżego groszku cukrowego
- 2 mała zielona cukinia
- 200 g sera koziego w kulkach
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
- sos sojowy
- miód
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, słodką paprykę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 15 minut.

W międzyczasie ze strączków groszku usuwamy końcówki, a cukinię kroimy wzdłuż w cieniutkie paski (świetnie sprawdzi się też użycie obieraczki do warzyw!).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy paski cukinii 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały lekko złotego koloru. Odkładamy je na osobny talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na wciąż rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka (wraz z marynatą) i obsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy strączki groszku. Całość smażymy jeszcze ok. 4-5 minut.

Cukinię, kurczaka i groszek łączymy delikatnie z rukolą i pestkami słonecznika. Wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na wierzchu sałatki układamy kawałki sera koziego. Gotowe!


 

Marta Winiarska - świeżo upieczona Pani Doktor, pasjonatka zdrowego gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie, co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy, którymi od 3 lat dzieli się na swojej stronie eateasy.pl.

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować