Przejdź do treści

Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce!

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Czas skorzystać z zalet jego sezonowego krewnego – groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim serem.

Kiedy byłam w podstawówce, lato zawsze spędzałam u dziadków na wsi. Oboje szaleli za uprawą warzyw. A ja za dobieraniem się do krzaczków pełnych zielonych strączków i wyjadaniem z ich środka słodkich, chrupiących kuleczek… Groszek cukrowy w sklepach i na targu dostępny jest już od końca maja.

Choć zadomowił się na naszym kontynencie prawie 300 lat temu, groszek cukrowy wciąż nie należy do warzyw popularnych i łatwo dostępnych. Jeśli jednak natkniecie się na niego na straganie, nie przechodźcie obojętnie! Możecie też pokusić się o jego samodzielną hodowlę. Jest bardzo wdzięczny w uprawie, niewiele wymaga od gleby, na której rośnie i… nie znosi pestycydów! Zasiany w marcu jest gotowy do chrupania już po trzech miesiącach.

Gulasz vege to jest to!

Ziarenka groszku, mimo że słodkawe, mają całkiem niski indeks glikemiczny. Co więcej, dzięki sporej zawartości białka, skrobi i błonnika, sycą na długo. Są przy okazji bogate w witaminy z grupy B, żelazo i kwas foliowy. Dodatkowo zawierają ogromną ilość chlorofiliny oraz antyoksydantów, więc chronią przed nowotworami (nie tylko) przewodu pokarmowego. Ponieważ jako jedyna odmiana grochu nie wytwarza wewnątrz tzw. ściółki, jeść go można w całości, razem ze strączkiem. Zdecydowanie najlepszy (i zarazem najzdrowszy) jest na surowo. Jedzmy go jednak jak najszybciej po zerwaniu – w dość krótkim czasie traci swoje cenne właściwości odżywcze.

Groszek cukrowy jest pyszny w każdej postaci – duszony, gotowany, smażony. Doskonale sprawdza się w zupach i chłodnikach, jako zdrowy dodatek do zielonych koktajli, chrupiący składnik kremowych risotto i… król letnich sałatek!

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym, grillowaną cukinią, kurczakiem i kozim serem

przepis-na-salatke-z-groszkiem-cukrowym

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – składniki:

– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 200 g świeżego groszku cukrowego
– 2 mała zielona cukinia
– 200 g sera koziego w kulkach
– garść rukoli lub roszponki
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
– sos sojowy
– miód
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, słodką paprykę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 15 minut.

Spaghetti z cukinii z figami

W międzyczasie ze strączków groszku usuwamy końcówki, a cukinię kroimy wzdłuż w cieniutkie paski (świetnie sprawdzi się też użycie obieraczki do warzyw!).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy paski cukinii 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały lekko złotego koloru. Odkładamy je na osobny talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na wciąż rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka (wraz z marynatą) i obsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy strączki groszku. Całość smażymy jeszcze ok. 4-5 minut.

Cukinię, kurczaka i groszek łączymy delikatnie z rukolą i pestkami słonecznika. Wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na wierzchu sałatki układamy kawałki sera koziego. Gotowe!

 

Marta Winiarskapasjonatka zdrowego gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie, co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?