Przejdź do treści

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Co się stanie, gdy czerwone winogrona połączymy z komosą ryżową i bałkańskim serem, dodamy czosnek, pietruszkę i miód? Otrzymamy sałatkę, która wzmocni waszą odporność jak żadna inna!

Winorośl to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o niej wskazują, że rozpoczęto uprawę na terenie Gruzji, natomiast najstarszą winnicę znaleziono w Armenii. Na przestrzeni lat winogrona dały nam tysiące gatunków win, rodzynki, wytwarzać z nich możemy pyszne dżemy oraz soki. Dzięki nim mamy również wyśmienity ocet winny i ten, ceniony w szczególności  przez szefów kuchni, ze względu na walory smakowe – głęboki ocet balsamiczny. Pestki winogron nie pozostają bezczynne – powstaje z nich wspaniały olej.

Już tysiące lat temu  wierzono w dobroczynne działanie winogron. Pomagały one na schorzenia układu pokarmowego, a okłady ze zgniecionych owoców leczyły rany. Dziś wiadomo, że to nie koniec ich zalet. Są bardzo bogate w witaminy A, B, C i K. Badania wykazują również, że dzięki flawonoidom, witaminie A i  C, winogrona mają działanie antynowotworowe. Ponadto wzmacniają nasze organizmy – w szczególności te ciemne pomagają nam w budowie odporności. Idąc naprzeciw zbliżającej się jesieni, zadbajmy o naszą odporność i jedzmy winogrona! Zaproponuję więc sałatkę, w której winogrono zagra pierwsze skrzypce u boku równie drogocennych dla naszego zdrowia i wzmacniających odporność składników – komosy ryżowej, ziaren słonecznika, miodu oraz czosnku.

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2 duże porcje):

– pół szklanki komosy ryżowej
– kiść czerwonych winogron
– 50 g sera bałkańskiego
– 2 łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
– garść rukoli i pietruszki

Dressing:

– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki płynnego miodu (akacjowego lub wielokwiatowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz

Komosę ryżową płuczemy na sitku i wsypujemy do garnka z delikatnie osoloną wodą w proporcji 1:2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę. Winogrona płuczemy, kroimy na połówki i wydrążamy pestki. Dodajemy do komosy wraz z ziarnami słonecznika, pokruszonym serem, posiekaną rukolą i pietruszką. Przygotowujemy dressing:  przeciśnięty przez praskę czosnek roztrzepujemy wraz ze szczyptą soli w miseczce. Dodajemy oliwę, miód oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

 

Małgorzata Zabokrzyckasocjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą