Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Oprócz walorów smakowych melon jest niezwykle wartościowy. Charakteryzuje się sporą ilością potasu, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi. Znaleźć w nim możemy witaminy i minerały, m.in. A, C, D, E, P, beta-karoten, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik. Dodatkowo działa przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego często stosuje się go w kuracjach odchudzających. Dzięki temu, że składa się w 90% z wody doskonale uzupełnia niedobór płynów w organizmie, gasi pragnienie i utrzymuje uczucie sytości na długo. Łatwo dzięki niemu poskromić swój wilczy apetyt. Dzięki witaminom z grupy B melon pomaga zredukować zmęczenie. Dodatkowo wspomaga koncentrację i działa relaksacyjnie.

Najbardziej popularny i dostępny w większości sklepów melon żółty - miodowy - fantastycznie smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Doskonale sprawdzi się również jako składnik przekąsek z prosciutto. Z kolei zielona odmiana melona potrafi wzbogacić smak ryb i owoców morza. Słodka galia z charakterystyczną żółtą skórką pokrytą siateczką tworzy doskonałą bazę pod desery, sałatki owocowe czy sorbety. Dla wielu z nas ulubiona odmiana - cantalupe z pomarańczowym miąższem - sprawdza się doskonale jako element warzywno-owocowych sałatek. Zapewniam, że połączenie soczystego melona, świeżego ogórka i kremowego awokado z całą pewnością przypadnie wam do gustu.

Sałatka z melona, ogórka i awokado

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (dwie porcje)

- ogórek zielony
- kulki z dwóch różnych gatunków melona (np. cantalupe, galia)
- pół awokado
- kilka listków rukoli 

Sos:

- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- mięta (opcjonalnie)
- sól, pieprz

Ogórka kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Układamy je „fantazyjnie” na płaskim talerzu. Łyżeczką do melona drylujemy kulki i układamy na plastrach ogórka. Podobnie drylujemy kulki z awokado. (Najlepiej od razu skropić je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały). W osobnym naczyniu łączymy sok z limonki, olej z pestek winogron, syrop z agawy, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem i zjadamy ze smakiem.

 

Katarzyna Wala świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna...
Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Sezon na melona

W upalne dni melona kochamy jakby bardziej. I są to uczucia dobrze zainwestowane. Słodki, ale orzeźwiający,...
W upalne dni melona kochamy jakby bardziej. I są to uczucia dobrze zainwestowane. Słodki, ale orzeźwiający, bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. Tylko jeść! Zwłaszcza po treningu sprawdzi się doskonale.