Przejdź do treści

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Sałatka z pieczoną dynią
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska jest niskokaloryczna, rozgrzewa, syci na długie godziny i jest bogatym źródłem błonnika. Ma lekko orzechowy posmak idealnie sprawdzi się w sałatce.

Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, gdzie znana jest przede wszystkim ze swych prozdrowotnych właściwości. Za jej intensywną i soczystą barwę odpowiadają karotenoidy – antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz zapobiegają zmianom nowotworowym. Dodatkowo zawarta w niej luteina wpływa dobroczynnie na  wzrok. Dynia Hokkaido jest łatwo przyswajalna dla żołądka, przyśpiesza przemianę materii, ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

Jak rozpoznać dynię Hokkaido? Otóż na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim niewielkim rozmiarem oraz wagą, która oscyluje w granicach 1-2 kg. Zarówno jej skórka, jak i miąższ mają intensywną, czerwono-pomarańczową barwę. Dobra wiadomość jest taka, że, jako jedyna, dynia ta nie wymaga obierania, gdyż jej skóra mięknie poddana obróbce. W smaku dynia Hokkaido charakteryzuję się szczególną, lekko orzechową nutą. Jest łatwa w uprawie, nie wymaga specjalnej gleby, więc każdy może uprawiać ją w swoim ogródku.

Ze względu na dużą zawartość soli mineralnych oraz karotenu potrawy na bazie dyni Hokkaido poleca się w szczególności dzieciom. W odróżnieniu od innych warzyw, dynia nie wchłania azotanów znajdujących się w glebie, dlatego coraz chętniej stosuje się ją w diecie dla niemowląt, zastępując nią popularną marchewkę. Niezwykle drogocenne są również pestki znajdujące się w środku. To prawdziwa bomba witaminowa. Pestki dostarczają żelaza oraz magnezu, dlatego są tak cenione w codziennym jadłospisie wegan i wegetarian. Również miłośnicy kawy i mocnej herbaty, u których magnez łatwo ulega wypłukiwaniu, mogą w szybki sposób właśnie dzięki pestkom uzupełnić powstające niedobory.

Świetnym sposobem na smaczne przygotowanie dyni hokkaido jest pieczenie. Najlepiej od razu wstawić  większą porcję do piekarnika, aby z nadwyżki zrobić puree (doskonała baza pod ciasta, placuszki, naleśniki) czy kremową zupę. Równie dobrze smakuje w formie pasty do pieczywa, sosu do makaronu, farszu do pierogów, wegańskiego curry czy jako baza aromatycznej sałatki.

Sałatka z pieczonej dyni Hokkaido i ciecierzycy, z figami i kozim serem

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (2 porcje):

– pół dyni Hokkaido pokrojonej na plastry
– 2 figi
– 100 g ciecierzycy z puszki
– 2 łyżki miękkiego koziego sera
– dwie garście rukoli
– 2 łyżki prażonych pestek dyni
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki

Sos:

– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli, szczypta pieprzu
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka miodu
– łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Dynię pokrojoną na plasterki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min. W międzyczasie ciecierzycę obtaczamy w słodkiej i ostrej papryce i wkładamy na 15 min. do piekarnika.  Następnie myjemy rukolę, kroimy figi na ćwiartki, podprażamy pestki dyni na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy rukolę, pieczoną dynię, figi, kozi ser. Posypujemy pieczoną ciecierzycą oraz podprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy sosem. Zjadamy od razu.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami. Nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: