Przejdź do treści

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła
Zadbaj o układ odpornościowy. Pomocna będzie Lactobacillus rhamnosus – bakteria potrzebna naszej florze jelitowej

Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska jest niskokaloryczna, rozgrzewa, syci na długie godziny i jest bogatym źródłem błonnika. Ma lekko orzechowy posmak idealnie sprawdzi się w sałatce.

Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, gdzie znana jest przede wszystkim ze swych prozdrowotnych właściwości. Za jej intensywną i soczystą barwę odpowiadają karotenoidy – antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz zapobiegają zmianom nowotworowym. Dodatkowo zawarta w niej luteina wpływa dobroczynnie na  wzrok. Dynia Hokkaido jest łatwo przyswajalna dla żołądka, przyśpiesza przemianę materii, ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

Jak rozpoznać dynię Hokkaido? Otóż na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim niewielkim rozmiarem oraz wagą, która oscyluje w granicach 1-2 kg. Zarówno jej skórka, jak i miąższ mają intensywną, czerwono-pomarańczową barwę. Dobra wiadomość jest taka, że, jako jedyna, dynia ta nie wymaga obierania, gdyż jej skóra mięknie poddana obróbce. W smaku dynia Hokkaido charakteryzuję się szczególną, lekko orzechową nutą. Jest łatwa w uprawie, nie wymaga specjalnej gleby, więc każdy może uprawiać ją w swoim ogródku.

Ze względu na dużą zawartość soli mineralnych oraz karotenu potrawy na bazie dyni Hokkaido poleca się w szczególności dzieciom. W odróżnieniu od innych warzyw, dynia nie wchłania azotanów znajdujących się w glebie, dlatego coraz chętniej stosuje się ją w diecie dla niemowląt, zastępując nią popularną marchewkę. Niezwykle drogocenne są również pestki znajdujące się w środku. To prawdziwa bomba witaminowa. Pestki dostarczają żelaza oraz magnezu, dlatego są tak cenione w codziennym jadłospisie wegan i wegetarian. Również miłośnicy kawy i mocnej herbaty, u których magnez łatwo ulega wypłukiwaniu, mogą w szybki sposób właśnie dzięki pestkom uzupełnić powstające niedobory.

Świetnym sposobem na smaczne przygotowanie dyni hokkaido jest pieczenie. Najlepiej od razu wstawić  większą porcję do piekarnika, aby z nadwyżki zrobić puree (doskonała baza pod ciasta, placuszki, naleśniki) czy kremową zupę. Równie dobrze smakuje w formie pasty do pieczywa, sosu do makaronu, farszu do pierogów, wegańskiego curry czy jako baza aromatycznej sałatk.;

Sałatka z pieczonej dyni Hokkaido i ciecierzycy, z figami i kozim serem

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (2 porcje):

– pół dyni Hokkaido pokrojonej na plastry
– 2 figi
– 100 g ciecierzycy z puszki
– 2 łyżki miękkiego koziego sera
– dwie garście rukoli
– 2 łyżki prażonych pestek dyni
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki

Sos:

– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli, szczypta pieprzu
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka miodu
– łyżka octu balsamicznego

Dynię pokrojoną na plasterki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min. W międzyczasie ciecierzycę obtaczamy w słodkiej i ostrej papryce i wkładamy na 15 min. do piekarnika.  Następnie myjemy rukolę, kroimy figi na ćwiartki, podprażamy pestki dyni na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy rukolę, pieczoną dynię, figi, kozi ser. Posypujemy pieczoną ciecierzycą oraz podprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy sosem. Zjadamy od razu.

Katarzyna Wala świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami. Nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację