Przejdź do treści

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne!

Ta zimowa sałatka świetnie nadaje się na lunch albo kolację. Jest lekka, ale sycąca. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Jednym z głównych składników naszej propozycji są pomarańcze. Trwa na nie sezon, więc to najlepszy czas, aby po nie sięgać. Oprócz tego, że są pysznie soczyste, mają też szerokie zastosowanie w kuchni, można je dodawać do dań wytrawnych i słodkich. Jednak najważniejszą zaletą tych owoców są ich wartości odżywcze. Pomarańcze dostarczają dużo witaminy C, B, kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu. Oprócz tego zawierają sporo wody, która wypłukuje toksyny z organizmu. Są bogate w błonnik, który ma dobry wpływ na procesy trawienne i syci na długie godziny. Pomarańcze są niskokaloryczne, więc osoby będące na diecie nie muszą się martwić o zbędne kalorie. Regularne spożywanie tych cytrusów ma dobry wpływ na stan skóry, ciśnienie krwi, układ nerwowy oraz serce.

Pomarańcze mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ciekawostką jest fakt, że olejki eteryczne zawarte w pomarańczach działają uspokajająco, przeciwdepresyjnie i ogólnie poprawiają humor. Ale uwaga, nie należy objadać się pomarańczami, bo mogą wywoływać alergię pokarmową.

Zimowa sałatka z pomarańczami

Zdjęcie: masz.talerz

Sałatka z pomarańczami – składniki (porcja dla 2 osób):

– 3 pomarańcze
– 100 g suszonej żurawiny
– 100 g ulubionych orzechów
– 2 marchewki
– 2 łyżki miodu
– łyżka musztardy
– sól i pieprz do smaku

Sałatka z pomarańczami – przygotowanie:

Gorącą wodą zalej żurawinę i odstaw na bok na 5 minut. Filetuj 2 pomarańcze. Marchewki umyj i za pomocą obieraczki obierz w długie wstążki. Na suchej patelni podpraż orzechy. Powinny się zarumienić i ładnie pachnieć. Zdejmij je z patelni. Na patelnię dodaj miód i musztardę. Gdy się rozpuszczą i połączą, dodaj sok z połowy pomarańczy. Wrzuć orzechy. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2 minuty, aż się zredukuje o połowę objętości. Dopraw solą i pieprzem. Żurawinę odcedź, dodaj do marchewek i pomarańczy. Całość polej sosem z orzechami. Wymieszaj delikatnie i na koniec skrop sokiem z połowy pomarańczy. Jedz od razu.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem