Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Choć można je kupić wszędzie przez okrągły rok, te szklarniowe, spoza sezonu, do pięt nie dorastają tym dojrzewającym w słońcu polskiego lata. Pękate, niekształtne, miękkie i soczyste, prawdziwe pomidory smakują niepowtarzalnie! Póki ich czas trwa, najedzmy się ich do oporu.

Barwnik, któremu pomidory zawdzięczają swój kolor, to likopen. Ale walor estetyczny to nie jego jedyna zaleta. Jest przeciwutleniaczem, który dostarczany regularnie zmniejsza ryzyko zawału i chorób serca, a także czyni z pomidorów ważny składnik diety antyrakowej. Co ciekawe, likopen nie traci swoich właściwości pod wpływem obróbki cieplnej, dlatego dostarczamy go organizmowi, nawet gdy spożywamy zupę pomidorową, czy nawet ketchup.

Pomidory są bardzo bogate w potas, który działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga obniżać ciśnienie krwi i oczyszcza organizm. Ponadto zawierają duże ilości błonnika wspomagającego trawienie, podnoszącej odporność witaminy C, a także witamin A oraz E, które działają korzystnie między innymi na kondycję skóry.

Choć prawdziwy, dojrzewający w pełnym słońcu pomidor potrafi być słodki jak cukierek, przywykliśmy do jedzenia go raczej na wytrawnie. Wraz ze szczyptą soli i listkiem bazylii stanowią trójcę idealną, to fakt! Ale od czasu do czasu warto przypomnieć sobie, że pomidor to owoc i kryje się w nim wielki smakowy potencjał. Na pierwszy plan świetnie wydobywają go inne wyraźnie owocowe nuty – na przykład, jak w naszym przepisie, charakterna melasa z granatów. To nic innego jak sok zredukowany do kleistego syropu (stąd nazwa; prócz konsystencji nie ma z melasą nic wspólnego). Smak jest skoncentrowany, kwaśny do granic możliwości – ale dawkowany ostrożnie, wraz z chrupiącą cebulą, papryką i słodkimi malinami, wspaniale podbija smak dojrzałych, soczystych pomidorów. Póki trwa na nie pora!

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów 

przepis-na-salatke-pomidorowa

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki na dressing (na 2-4 porcje):

- 1/4 szklanki melasy z granatów
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki miodu
- 2/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (lub 1/2 łyżeczki mielonej)
- dwie szczypty soli

na sałatkę:

- ok. 1 kg pomidorów, najlepiej różnych odmian, rozmiarów i kolorów
- 1 czerwona papryka
- ½ czerwonej cebuli
- 300 g malin
- świeża melisa, opcjonalnie również płatki jadalnych kwiatów, np. nagietka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zakręć i mocno potrząsaj aż do ich dokładnego połączenia. Pomidory i paprykę skrój w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Wymieszaj w półmisku, dodaj maliny i dressing, posyp melisą i kwiatami, jeśli ich używasz. Podawaj solo, jako orzeźwiającą letnią sałatkę, lub na kanapkach z mozzarellą.


 

 

Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kiszone pomidory

Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji...
Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji poszerza się w zaskakującym tempie. Okazuje się, że można ukisić bardzo wiele produktów: rabarbar, porzeczki, botwinę. Dzisiaj na warsztat weźmiemy pomidory. Sezon na nie dobiega końca, dlatego śpieszcie się!

Domowe suszone pomidory

Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach,...
Pomidory, nasze ukochane, zaraz się skończą… Dlatego warto właśnie teraz je jeść i zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo…ususzyć. Kto z was przygotowywał domowe suszone pomidory? Mamy dla was naprawdę prosty przepis!

Chutney pomidorowy

Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem,...
Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem, rybami lub daniami wegetariańskimi. My wykorzystamy pomidory, chili, maliny i jeszcze kilka innych smakołyków, by przyrządzić chutney, który jeszcze smakuje latem. Pycha!