Przejdź do treści

Przepis na indyjskie sataje z tempehu

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. To daleki kuzyn tofu, wytwarzany z całych ziaren lekko podgotowanej soi poddanej procesowi fermentacji. Po raz pierwszy spróbowałam go na Bali i od pierwszego kęsa zakochałam się w lekko orzechowym smaku i przyjemnej chrupiącej konsystencji.

Obecnie coraz łatwiej można kupić go w Polsce, co pozwala na przygotowanie indonezyjskich satajów z sosem orzeszkowym także w domu. Tempeh doskonale wchłania smaki, podobnie jak tofu, dlatego wystarczy zamarynować go na kilka godzin, a potem upiec w piekarniku lub, indonezyjskim sposobem, przygotować na grillu.

Kobieta stoi w kuchni z kwiatkiem w ręku. Ma okulary, uśmiecha się. Za nią widać gitarę

Tempeh jest dobrym źródłem białka roślinnego. Zawiera też witaminę B12 oraz składniki mineralne: wapń, fosfor i żelazo. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów nasyconych, a wysokim poziomem tłuszczów nienasyconych i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest źródłem izoflawonów – związków wykazujących w niektórych badaniach działanie prozdrowotne w przypadku chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi. Podobnie jak inne produkty ze sfermentowanej soi, tempeh jest lekkostrawny, a zawarte w nim składniki odżywcze są stosunkowo łatwo przyswajalne.

Sataje z tempehu

przepis-na-sataje

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (4 porcje):

– 400 g tempehu, pokrojonego na kawałki

Marynata:

– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki pasty z tamaryndowca
– 1 łyżka tamari
– 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 2 łyżeczki posiekanej kolendry
– 1-2 papryczki chili, posiekane
– 1 ząbek czosnku, starty

Sos orzechowy:

– 4 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka pasty z tamaryndowca
– 1 łyżeczka tamari
– 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 papryczka chili, posiekana
– sok z połowy limonki
– 2-3 łyżki gorącej wody

Do podania (opcjonalnie):

– plastry świeżego ogórka
– kilka listków kolendry
– limonka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Kawałki tempehu pokrywamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wszystkie składniki sosu orzechowego blendujemy na pastę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Kawałki tempehu nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy na złoty kolor przez około 20-30 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki. Sataje podajemy z sosem orzechowym.

Karolina Wiercigrochfotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Musztarda to coś, co warto dodać do potraw

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę