Przejdź do treści

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Selerowy krem z czarnuszką. Zdjęcie: Magdalena Klimczak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nagietek – kwiat, który nie tylko leczy, koi i pielęgnuje skórę. Jakie są jego magiczne właściwości i jak zrobić nagietkową maść? Tłumaczy autorka bloga Natura Pod Lupą
Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę

Trochę go już oswoiliśmy, ale nadal potrzebuje wsparcia, by dopchać się na kulinarne salony. Selera zatem nie topimy już bezpowrotnie w rosole, ale miksujemy z czarnuszką na kremową zupę. Zimowa propozycja dla wybrednych!

Bohaterem tego przepisu miała być czarnuszka, z którą zaprzyjaźniona jestem od dawna. Lubię ją dodawać do zup, sałatek i domowych wypieków. Jest pyszna i śliczna. Brzydkim kaczątkiem tego przepisu jest zaś bulwa selera, której – przyznam szczerze – nigdy nie byłam fanką. Intensywny smak selera często przytłaczał dania, w których go próbowałam oswoić. Tym razem długie pieczenie zupełnie zmieniło jego charakterystyczny smak. Muszę przyznać, że już w trakcie gotowania, kiedy spróbowałam zupy, byłam zaskoczona jej delikatnością i naturalną słodyczą. Zjadłam cały talerz ze smakiem i zobaczyłam dla siebie światełko w tunelu! Bo seler to samo dobro. Oczyszcza organizm, pomaga schudnąć, dostarcza witaminy B, PP i kwasu foliowego. Jeśli jesteście selerowymi sceptykami, to zupa dla Was!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Selerowy krem z czarnuszką

Zdjęcie: Magdalena Klimczak

Selerowy krem z czarnuszką – składniki:

– 2 kg selera
– 6 ząbków czosnku
– sól
– 3 szalotki
– 2 łyżki masła
– 0,7 l bulionu
– ½ żółtej chili

Salsa:

– 1 doniczka rukwi wodnej
– 1/3 szklanki oliwy
– sól
– garść orzechów laskowych
– czarnuszka

Selerowy krem z czarnuszką – przygotowanie

Selera kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia razem z czosnkiem w łupinach i pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na maśle podsmażamy szalotki z chili, upieczonego selera i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 min.  Zupę blenderujemy i przecieramy przez sito. Orzechy prażymy na suchej patelni, w blenderze rozdrabniamy rukiew z oliwą, solą i uprażonymi orzechami. Zupę podajemy z salsą z rukwi i czarnuszką.

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!