Przejdź do treści

Selerowy krem z czarnuszką

Selerowy krem z czarnuszką
Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya
tebalet z rentgenem płuc leży na biurku
Rak płuc – nadchodzi rewolucja? „Dotychczas uważaliśmy, że jest to choroba śmiertelna”

Trochę go już oswoiliśmy, ale nadal potrzebuje wsparcia, by dopchać się na kulinarne salony. Selera zatem nie topimy już bezpowrotnie w rosole, ale miksujemy z czarnuszką na kremową zupę. Jesienno-zimowa propozycja dla wybrednych!

Bohaterem tego przepisu miała być czarnuszka, z którą zaprzyjaźniona jestem od dawna. Lubię ją dodawać do zup, sałatek i domowych wypieków. Jest pyszna i śliczna. Brzydkim kaczątkiem tego przepisu jest zaś bulwa selera, której – przyznam szczerze – nigdy nie byłam fanką. Intensywny smak selera często przytłaczał dania, w których go próbowałam oswoić. Tym razem długie pieczenie zupełnie zmieniło jego charakterystyczny smak. Muszę przyznać, że już w trakcie gotowania, kiedy spróbowałam zupy, byłam zaskoczona jej delikatnością i naturalną słodyczą. Zjadłam cały talerz ze smakiem i zobaczyłam dla siebie światełko w tunelu! Bo seler to samo dobro. Oczyszcza organizm, pomaga schudnąć, dostarcza witaminy B, PP i kwasu foliowego. Jeśli jesteście selerowymi sceptykami, to zupa dla Was!

Selerowy krem z czarnuszką

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki:

– 2 kg selera
– 6 ząbków czosnku
– sól
– 3 szalotki
– 2 łyżki masła
– 0,7 l bulionu
– ½ żółtej chili

Salsa:

– 1 doniczka rukwi wodnej
– 1/3 szklanki oliwy
– sól
– garść orzechów laskowych
– czarnuszka

Selera kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia razem z czosnkiem w łupinach i pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach.

Na maśle podsmażamy szalotki z chili, upieczonego selera i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 min.  Zupę blenderujemy i przecieramy przez sito.

Orzechy prażymy na suchej patelni, w blenderze rozdrabniamy rukiew z oliwą, solą i uprażonymi orzechami. Zupę podajemy z salsą z rukwi i czarnuszką.

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!