2 min.
Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Selerowy krem z czarnuszką. Zdjęcie: Magdalena Klimczak
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Trochę go już oswoiliśmy, ale nadal potrzebuje wsparcia, by dopchać się na kulinarne salony. Selera zatem nie topimy już bezpowrotnie w rosole, ale miksujemy z czarnuszką na kremową zupę. Zimowa propozycja dla wybrednych!
Bohaterem tego przepisu miała być czarnuszka, z którą zaprzyjaźniona jestem od dawna. Lubię ją dodawać do zup, sałatek i domowych wypieków. Jest pyszna i śliczna. Brzydkim kaczątkiem tego przepisu jest zaś bulwa selera, której – przyznam szczerze – nigdy nie byłam fanką. Intensywny smak selera często przytłaczał dania, w których go próbowałam oswoić. Tym razem długie pieczenie zupełnie zmieniło jego charakterystyczny smak. Muszę przyznać, że już w trakcie gotowania, kiedy spróbowałam zupy, byłam zaskoczona jej delikatnością i naturalną słodyczą. Zjadłam cały talerz ze smakiem i zobaczyłam dla siebie światełko w tunelu! Bo seler to samo dobro. Oczyszcza organizm, pomaga schudnąć, dostarcza witaminy B, PP i kwasu foliowego. Jeśli jesteście selerowymi sceptykami, to zupa dla Was!
Selerowy krem z czarnuszką
Zdjęcie: Magdalena Klimczak
Selerowy krem z czarnuszką – składniki:
– 2 kg selera
– 6 ząbków czosnku
– sól
– 3 szalotki
– 2 łyżki masła
– 0,7 l bulionu
– ½ żółtej chili
Salsa:
– 1 doniczka rukwi wodnej
– 1/3 szklanki oliwy
– sól
– garść orzechów laskowych
– czarnuszka
Selerowy krem z czarnuszką – przygotowanie
Selera kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze do pieczenia razem z czosnkiem w łupinach i pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na maśle podsmażamy szalotki z chili, upieczonego selera i wyciśnięty z łupin czosnek. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 min. Zupę blenderujemy i przecieramy przez sito. Orzechy prażymy na suchej patelni, w blenderze rozdrabniamy rukiew z oliwą, solą i uprażonymi orzechami. Zupę podajemy z salsą z rukwi i czarnuszką.
Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020