Przejdź do treści

Ser i bajki o cholesterolu

Ser i bajki o cholesterolu
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy
selma blair
Selma Blair o stwardnieniu rozsianym: miałam symptomy od lat, ale nie były traktowane poważnie
surfująca dziewczyna
Szykuje się wielka zmiana w sporcie? Równa płaca dla kobiet i mężczyzn
Kampania Fundacji Arena i Świat
Pomalowały swoje piersi, aby przypomnieć kobietom o badaniach
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!

Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera mają najzdrowsze serca w Europie?!

Francuzi, czyli amatorzy sera i wina, wyróżniają się na tle Europy imponującymi wynikami dotyczącymi zdrowia układu krążenia. Według Eurostatu w latach 2008-2010 kraj ten miał najniższą śmiertelność z powodu udarów spośród wszystkich krajów Unii. Dziwi to wciąż wielu ekspertów, wszak dieta bogata w tłuszcze zwierzęce uważana jest za sprzyjającą chorobom układu krążenia. Stąd mówi się o tak zwanym francuskim paradoksie. Wyraźnie coś jest na rzeczy.

Jednak ostatnio w piśmie naukowym Journal of Agricultural and Food Chemistry pojawiły się zaskakujące wyniki badania. Autorzy już nawet nie wino wskazują, jako czynnik dobrze działający na zdrowie Francuzów, w kontrze do sera, a sery w rzeczy samej!

Hanne Bertram z Uniwersytetu Aarhus w Danii, wraz z kolegami, należy do grupy ekspertów, którzy obalają mit, jakoby zawarte w nabiale tłuszcze nasycone szkodziły sercu. Powołuje się na przykład na badania dowodzące, że dieta bogata w ser żółty obniża (!) stężenie „złego” cholesterolu we krwi, w przeciwieństwie do diety bogatej w masło z adekwatną zawartością tłuszczu. Dlatego Bertram postanowiła przyjrzeć się działaniu sera dokładniej.

Temat może do przyjemnych nie należy, ale tak, napiszemy to: Bertram tym celu porównała próbki moczu i stolca 15 zdrowych mężczyzn, którzy na co dzień jedli sery i pili mleko lub spożywali nabiał tylko w postaci masła. W rezultacie odkryła, że uczestnicy na „diecie serowej” wydalali więcej maślanów, czyli związków pozytywnie działających na mikroflorę jelita. Wyższy poziom maślanów wiąże się do tego z obniżonym stężeniem złego cholesterolu w organizmie. Zatem francuski paradoks może mieć swoje wytłumaczenie właśnie w pozytywnym wpływie sera na układ trawienny człowieka, a przez to i na odpowiedni cholesterol. Może. Właściwą dla siebie dietę powinniśmy mimo wszystko skonsultować z lekarzem, szczególnie, jeśli borykamy się z wysokim cholesterolem.

Pamiętajmy też: ser serowi nierówny! Więcej informacji na temat rodzajów serów znajdziecie tutaj.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

jakie są przyczyny zbyt wysokiego cholesterolu

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Serce: 5 sygnałów ostrzegawczych

Czy to już choroba?

Fitness na zdrowe jelita

Serce w tarapatach. Tych sygnałów nie ignoruj!

Rośliny na cholesterol

Serce lubi optymizm

Gdy nie dbasz o zęby, chorują jelita

Bakterie sterują cukrem i tłuszczami

Chroń serce przed chłodem

Gdy serce bije nierówno

Od serca i dla serca: 6 pomysłów na walentynkowy prezent