Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Serniczki na zimno z awokado

Serniczki na zimno z awokado
Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.blogspot.com
Awokado – wszyscy znamy je z guacamole, dodajemy do sałatek. A jak smakuje na słodko? Genialnie. Wypróbujcie nasze serniczki, takiego deseru jeszcze nie jedliście!

Awokado wyróżnia delikatny smak, który trudno porównać do czegoś innego, no i kremowa konsystencja. Na świecie można spotkać aż tysiąc pięćset odmian tego owocu!

Awokado to prawdziwa bomba składników odżywczych – źródło witaminy A (wzmacnia układ odpornościowy), B3 (odpowiada za pracę mózgu), D (wzmacnia kości), E (zwalcza wolne rodniki), K (odpowiada za krzepliwość krwi), F (przeciwdziała infekcjom), biotyny (wpływa na stan skóry i włosów). Awokado to także świetne źródło potasu, błonnika i kwasu foliowego.

Nie od dziś wiadomo, że awokado to źródło zdrowego tłuszczu, a kwas oleinowy zawarty w owocu pomaga obniżyć cholesterol. Jeśli jednak nie przepadamy „maślaną” konsystencją, warto sięgnąć po olej z awokado – to również źródło kwasów omega-3 i omega-9. Ciekawostką jest to, że pestka też jest jadalna i zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż miąższ owocu. Niestety, ze względu na garbniki, jest dość gorzka i należy spożywać ją z umiarem.

Poza klasycznymi połączeniami z limonką, chilli czy truskawkami, awokado smakowo pasuje też do: bekonu, serów z niebieską pleśnią, kawy, winogron, grejpfruta, orzechów laskowych, tłustych ryb czy ananasa. Warto także łączyć awokado z marchwią, szpinakiem, jarmużem, sałatą, papryką czy morelami – dodatek awokado do tych produktów sprawia, że karotenoidy w nich występujące wchłaniane są przez nasz organizm dużo lepiej, niż gdyby awokado pominąć.

Jeśli macie ochotę na wyjątkowo zdrowy i pyszny deser i przy okazji chcecie sprawdzić, jak w takiej roli odnajdzie się awokado, wypróbujcie serniczki. Już sam kolor sprawia, że ślinka cieknie, a pomyślcie, że smakują tak, jak wyglądają…

Serniczki na zimno z awokado

Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.blogspot.com

Składniki na spód (na 2 serniczki)

- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki miodu
- 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę:

- 300 g miąższu awokado
- 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki
- sok z 1 limonki
- 30 g oleju kokosowego, roztopionego
- 35 g miodu
- 1 kiwi

Wszystkie składniki spodu sernika miksujemy w malakserze i wsypujemy na spód foremek o średnicy 12 cm. Wyrównujemy spód dłonią i wstawiamy do lodówki, by zastygł.

Składniki górnej warstwy (poza kiwi) miksujemy na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki lub miodu. Wlewamy masę na owsiany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami kiwi i podajemy schłodzone.

 

Marta Kornakautorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Gotuje zdrowo i pokazuje, że dania bez mięsa nie muszą być nudne.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Awokado - smaczliwka na zdrowie

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna...
Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Bananowy nie-sernik na zimno

Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne,...
Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne, zdrowie i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje....
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!