Przejdź do treści

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer
Amy Schumer jest w ciąży. Zdradziła to w niecodzienny sposób
Marta Lech-Maciejewska: kto rozsiewa mit o tym, że macierzyństwo to bułka z masłem?
Krwawią, pocą się i mają próchnicę. Fantomy pacjentów pomagają w nauce medycyny
kobieta myjąca zęby
Dbaj o zęby! Higiena jamy ustnej wpływa też na ciśnienie krwi
Tabletki
Dobre wiadomości dla chorych na szpiczaka, nadciśnienie płucne i łuszczycę

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan – skorzystaj z przepisu.

Nie dość, że dynia jest bogata w bardzo wiele składników odżywczych oraz niskokaloryczna, to upieczona w piekarniku Hokkaido ma słodki, lekko karmelowy smak. Dlatego właśnie ta odmiana dyni świetnie sprawdza do słodkich wypieków. Dzięki temu, dodając do masy sernikowej puree z dyni, możemy dodać do niej mniej cukru. Nasz sernik zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i lekkość,
a grzech jest nieco mniejszy. Lekko kawowy spód z orzechami i odpowiednia mieszanka korzennych przypraw świetnie dopełniają całość i sprawiają, że jest to idealna porcja grzechu na jesienne (pod)wieczorki.

Sernik dyniowy z orzechami pecan

przepis-na-dyniowy-sernik

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na spód:

– 1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
– 15 szt. daktyli (namoczonych)
– 2 łyżki mocnej kawy sypanej
– 2-3 łyżki oleju kokosowego
– garść orzechów pekan

masa sernikowa:

– 750 g twarogu na sernik
– 450 g puree z dyni Hokkaido
– 250 g serka mascarpone
– 190 g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

–  200 g gęstej śmietany 18%
– 100 g cukru pudru
– 4 łyżki musu z dyni

Sposób przygotowania:

Dynię Hokkaido dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Łyżką robimy koła na śmietanie, rozmazując dynię w ten sposób, by powstały abstrakcyjne mazaje. Ten etap zarezerwowany jest dla turbołakomczuchów, sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 przepisów na koktajle z jarmużem. Prosto od Karoliny Szostak

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado