Przejdź do treści

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz skutecznie popracować nad mięśniami brzucha? Kasia Bigos prezentuje najlepsze ćwiczenia
Szparag daje radę!
Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej
Co się dzieje z naszą skórą, gdy się stresujemy? O wpływie stresu na cerę pisze kosmetolog Joanna Skrzypczak
Skrzepy krwi w trakcie okresu – kiedy warto wybrać się do lekarza?
Sprite walczy z nienawiścią w Internecie. „Z miłością do hejterów” – właśnie tak powinny wyglądać reklamy!

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan – skorzystaj z przepisu.

Nie dość, że dynia jest bogata w bardzo wiele składników odżywczych oraz niskokaloryczna, to upieczona w piekarniku Hokkaido ma słodki, lekko karmelowy smak. Dlatego właśnie ta odmiana dyni świetnie sprawdza do słodkich wypieków. Dzięki temu, dodając do masy sernikowej puree z dyni, możemy dodać do niej mniej cukru. Nasz sernik zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i lekkość, a grzech jest nieco mniejszy. Lekko kawowy spód z orzechami i odpowiednia mieszanka korzennych przypraw świetnie dopełniają całość i sprawiają, że jest to idealna porcja grzechu na jesienne i zimowe (pod)wieczorki.

Sernik dyniowy z orzechami pecan

przepis-na-dyniowy-sernik

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Sernik dyniowy z orzechami pecan – składniki na spód:

– 1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
– 15 szt. daktyli (namoczonych)
– 2 łyżki mocnej kawy sypanej
– 2-3 łyżki oleju kokosowego
– garść orzechów pekan

 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Sernik dyniowy z orzechami pecan – masa sernikowa:

– 750 g twarogu na sernik
– 450 g puree z dyni Hokkaido
– 250 g serka mascarpone
– 190 g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

–  200 g gęstej śmietany 18%
– 100 g cukru pudru
– 4 łyżki musu z dyni

Sernik dyniowy z orzechami pecan – sposób przygotowania:

Dynię Hokkaido dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

 

Rozwałkowane ciasto na pierniki

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Łyżką robimy koła na śmietanie, rozmazując dynię w ten sposób, by powstały abstrakcyjne mazaje. Ten etap zarezerwowany jest dla turbołakomczuchów, sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na serowe placuszki z figą

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie