Przejdź do treści

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”
Drożdżówki z rabarbarem
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
kolor oczu
Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej
cellulit
Cellulit – da się go pokonać?

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan – skorzystaj z przepisu.

Nie dość, że dynia jest bogata w bardzo wiele składników odżywczych oraz niskokaloryczna, to upieczona w piekarniku Hokkaido ma słodki, lekko karmelowy smak. Dlatego właśnie ta odmiana dyni świetnie sprawdza do słodkich wypieków. Dzięki temu, dodając do masy sernikowej puree z dyni, możemy dodać do niej mniej cukru. Nasz sernik zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i lekkość, a grzech jest nieco mniejszy. Lekko kawowy spód z orzechami i odpowiednia mieszanka korzennych przypraw świetnie dopełniają całość i sprawiają, że jest to idealna porcja grzechu na jesienne i zimowe (pod)wieczorki.

Sernik dyniowy z orzechami pecan

przepis-na-dyniowy-sernik

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Sernik dyniowy z orzechami pecan – składniki na spód:

– 1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
– 15 szt. daktyli (namoczonych)
– 2 łyżki mocnej kawy sypanej
– 2-3 łyżki oleju kokosowego
– garść orzechów pekan

 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Sernik dyniowy z orzechami pecan – masa sernikowa:

– 750 g twarogu na sernik
– 450 g puree z dyni Hokkaido
– 250 g serka mascarpone
– 190 g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

–  200 g gęstej śmietany 18%
– 100 g cukru pudru
– 4 łyżki musu z dyni

Sernik dyniowy z orzechami pecan – sposób przygotowania:

Dynię Hokkaido dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

 

Rozwałkowane ciasto na pierniki

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Łyżką robimy koła na śmietanie, rozmazując dynię w ten sposób, by powstały abstrakcyjne mazaje. Ten etap zarezerwowany jest dla turbołakomczuchów, sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!