Przejdź do treści

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!

Orzechy nerkowca to nasiona tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni (inaczej cashew). Są kremowe, maślane, stosunkowo miękkie, a po namoczeniu w wodzie wręcz rozpływają się w ustach.

Nerkowce obniżają poziom złego cholesterolu, pobudzają pracę mózgu, mają fantastyczny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularne jedzenie orzechów może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu 2, gdyż stymulują one proces wchłaniania glukozy, poprawiając wrażliwość na insulinę. Dla osób dbających o linię kluczowy może okazać się fakt, iż nerkowce regulują metabolizm, przez co zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Podnoszą poziom serotoniny, która znacznie poprawia nastrój oraz zmniejsza apetyt. Ponadto posiadają niski indeks glikemiczny (15), dlatego również diabetycy mogą stosować je w swojej diecie. Wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Są skarbnicą potasu, magnezu, fosforu, miedzi, która m.in. zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Zawierają w sobie cynk, który wpływa korzystnie na stan naszych włosów, paznokci oraz skórę.

Nerkowce potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Doskonale nadają się jako dodatek do porannej owsianki, granoli czy sezonowej sałatki. Podprażone na patelni lub w woku to doskonały składnik stir-fry, dań o chińskim lub indyjskim charakterze. Ze względu na swój słodkawy smak nerkowce stanowią również doskonałą bazę pod różnego rodzaju desery. Królem w tym rankingu jest bez wątpienia sernik z nerkowców. Kto raz go spróbuje, nigdy nie zapomni tego smaku!

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Wegański deser na bazie sernika z nerkowców z musem jagodowym

Zdjęcie: Katarzyna Wala 

Składniki na spód:

– 5 daktyli
– 50 g orzechów laskowych
– szczypta soli

Sernik:

– 2 łyżki mleka kokosowego
– 80 g orzechów nerkowca
– 2 łyżki syropu z agawy  

Mus jagodowy:

– 80 g borówek
– łyżka syropu z agawy
– łyżka mleka kokosowego

Do dekoracji:

– łyżeczka wiórków kokosa
– kiwi

Daktyle oraz orzechy laskowe zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Do osobnej miski wsypujemy orzechy nerkowca i również zalewamy wodą do napęcznienia – najlepiej na całą noc. Następnego dnia daktyle oraz orzechy laskowe odcedzamy i blendujemy na gładki krem z odrobiną soli. Układamy pierwszą warstwę w słoiku. Następnie kilka minut miksujemy odcedzone orzechy nerkowca z mlekiem kokosowym oraz syropem z agawy. Układamy drugą warstwę w słoiku i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godz. Następnie miksujemy jagody (jeżeli mrożone, to  czekamy chwilę po wyjęciu z zamrażalnika) z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Powstałym musem uzupełniamy deser. Na koniec dekorujemy go owocami kiwi oraz wiórkami kokosa.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!