Przejdź do treści

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!

Orzechy nerkowca to nasiona tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni (inaczej cashew). Są kremowe, maślane, stosunkowo miękkie, a po namoczeniu w wodzie wręcz rozpływają się w ustach.

Nerkowce obniżają poziom złego cholesterolu, pobudzają pracę mózgu, mają fantastyczny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularne jedzenie orzechów może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu 2, gdyż stymulują one proces wchłaniania glukozy, poprawiając wrażliwość na insulinę. Dla osób dbających o linię kluczowy może okazać się fakt, iż nerkowce regulują metabolizm, przez co zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Podnoszą poziom serotoniny, która znacznie poprawia nastrój oraz zmniejsza apetyt. Ponadto posiadają niski indeks glikemiczny (15), dlatego również diabetycy mogą stosować je w swojej diecie. Wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Są skarbnicą potasu, magnezu, fosforu, miedzi, która m.in. zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Zawierają w sobie cynk, który wpływa korzystnie na stan naszych włosów, paznokci oraz skórę.

Nerkowce potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Doskonale nadają się jako dodatek do porannej owsianki, granoli czy sezonowej sałatki. Podprażone na patelni lub w woku to doskonały składnik stir-fry, dań o chińskim lub indyjskim charakterze. Ze względu na swój słodkawy smak nerkowce stanowią również doskonałą bazę pod różnego rodzaju desery. Królem w tym rankingu jest bez wątpienia sernik z nerkowców. Kto raz go spróbuje, nigdy nie zapomni tego smaku!

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Wegański deser na bazie sernika z nerkowców z musem jagodowym

Zdjęcie: Katarzyna Wala 

Składniki na spód:

– 5 daktyli
– 50 g orzechów laskowych
– szczypta soli

Sernik:

– 2 łyżki mleka kokosowego
– 80 g orzechów nerkowca
– 2 łyżki syropu z agawy  

Mus jagodowy:

– 80 g borówek
– łyżka syropu z agawy
– łyżka mleka kokosowego

Do dekoracji:

– łyżeczka wiórków kokosa
– kiwi

Daktyle oraz orzechy laskowe zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Do osobnej miski wsypujemy orzechy nerkowca i również zalewamy wodą do napęcznienia – najlepiej na całą noc. Następnego dnia daktyle oraz orzechy laskowe odcedzamy i blendujemy na gładki krem z odrobiną soli. Układamy pierwszą warstwę w słoiku. Następnie kilka minut miksujemy odcedzone orzechy nerkowca z mlekiem kokosowym oraz syropem z agawy. Układamy drugą warstwę w słoiku i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godz. Następnie miksujemy jagody (jeżeli mrożone, to  czekamy chwilę po wyjęciu z zamrażalnika) z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Powstałym musem uzupełniamy deser. Na koniec dekorujemy go owocami kiwi oraz wiórkami kokosa.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?