Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
W dzieciństwie, w pierwszych upalnych dniach, nic tak nie smakowało jak młode ziemniaki z koperkiem, mizerią lub zielony groszek prosto z grządki. Jak połączyć te składniki, żeby stworzyć lekki posiłek, który jednocześnie będzie sycący? Odpowiedź brzmi – sałatka!

Młode ziemniaki podajemy na mieszance chrupiących sałat. Tu również warto wybrać te sezonowe, czyli np. liście młodej botwiny czy musztardowca. Do tego świeży ogórek, rzodkiewki oraz blanszowany zielony groszek. Żeby nieco podkręcić i przełamać smaki, dodajemy koper włoski, czyli fenkuł. Tak podana sałata idealnie łączy się również z kozim twarogiem, tworząc tym samym pełnowartościowe danie niezależnie od pory dnia.

Dla zuchwałych lub po porostu głodnych: polecam zestaw z jajkiem sadzonym oraz szklanką zsiadłego mleka. Wspomnienia dzieciństwa i kulinarna beztroska gwarantowana!

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

- 300 g młodych ziemniaczków
- 200 g zielonego groszku w strączkach
- zielony ogórek
- bulwa kopru włoskiego
- pęczek rzodkiewek
- 100 g koziego twarogu
- garść zielonych liści botwinki, musztardowca i rukoli
- oliwa z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy na połówki bądź grubsze plasterki w zależności od rozmiaru. W tym czasie na oliwie blanszujemy zielony groszek w strączkach przez ok. 3 min. Ogórka kroimy w grubsze plastry, rzodkiewki na połówki, a koper włoski w cienkie pióra. Tak przygotowane warzywa mieszamy z sałatą. Podajemy z rozkruszonym kozim twarogiem, sosem z oliwy i soku z cytryny oraz solą i pieprzem. 

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni...
Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni towarzystwo natki pietruszki. Sprawdźcie, dlaczego warto pielęgnować ten związek, i przyrządźcie sycącą fasolkową sałatkę!

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Chrupiemy je więc tak po prostu albo…...
Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Chrupiemy je więc tak po prostu albo… pieczemy i dodajemy do sałatki.

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka…...
Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na jesienną zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale!

Sałatka z fenkułem, czyli trawienie pod kontrolą

Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to warzywo o bardzo konkretnym smaku...
Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to warzywo o bardzo konkretnym smaku i aromacie. Korzenna, lekko słodka anyżowa nuta zapewnia mu wielu fanów. A sceptycy? Spróbujemy ich przekonać – sałatka z nowalijkami i fenkułem nadaje się do tego doskonale.