Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Latem lubię odchudzać ulubione dania, bo upały sprawiają, że apetyt jakby mniejszy. Jak sprawić, by ulubione potrawy z makaronem były lżejsze? To proste! Postawić na makaron warzywny.

Wystarczy, że zaopatrzycie się w obieraczkę typu julienne, a zrobienie makaronu z marchewki czy cukinii stanie się banalnie proste. Ta mała podręczna obieraczka pozwala w bardzo prosty sposób przygotować nitki makaronu z przeróżnych warzyw. Marchew świetnie nadaje się do wegetariańskiego spaghetti z sosem pomidorowym, zaś cukinia idealnie smakuje w sosie aioli z dodatkiem świeżych pomidorów i ziół. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i wykorzystać cukinię nieco inaczej. Tak powstała lekka, wakacyjna i bardzo sezonowa wersja mojego ulubionego dania kuchni tajskiej, jakim jest pad thai.

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

przepis-na-pad-thai-z-cukinii

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

- 3-4 cukinie
- 1 czerwona papryka
- ½ szklanki zielonego groszku
- kostka tofu
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka (opcjonalnie)
- ½ szklanki sosu sojowego
- limonka
- pęczek cebulki dymki
- garść kiełków fasoli mung
- garść świeżej kolendry
- garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 2-3 łyżki oleju sezamowego

na sos:

- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z ½ limonki
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron z cukinii za pomocą obieraczki julienne. Obieramy z czterech stron, aż dojdziemy do pestek. Ta część nie nadaje się już do zrobienia makaronu, ja kroję ją w kostkę i wrzucam do leczo.

Tofu kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy, żeby się zamarynowało przez minimum 15 minut.  W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki do momentu, aż dodany cukier się rozpuści.

Na woku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy), dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w słupki paprykę, groszek, tofu oraz ewentualnie roztrzepane wcześniej jajka. Po 2-3 minutach dodajemy makaron z cukinii oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty, żeby makaron z cukinii pozostał lekko chrupiący.

Przed podaniem pad thai posypujemy posiekaną dymką, kiełkami, kolendrą oraz lekko podprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.


 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu....
Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu. Łatwiej i szybciej jest je zrobić w woku. Istnieje kilka wersji tego dania – poznajcie naszą, a z łatwością przygotujecie pad thai sami!

3 wariacje na temat cukinii

Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można...
Cukinia to królowa lata. Gdy tylko słońce przygrzeje, te zielone bulwy wysypują się na stragany. Można z nich zrobić roladki, nadziewać, a nawet zrobić chlebek! Oto nasze trzy pomysły na to warzywo w nieszablonowym wydaniu.

Onigirazu - "sushi kanapka" ze szparagami

Maj to dla mnie początek sezonu – czas, kiedy każdy powód, żeby wyrwać...
Maj to dla mnie początek sezonu – czas, kiedy każdy powód, żeby wyrwać się za miasto, jest dobry. Niezależnie gdzie was poniesie w te pierwsze majowe dni, jedno jest pewne – zgłodniejecie! Mam dla was pomysł na posiłek, który sprawdzi się zarówno w plenerze, jak i w lunchboxie.

Tajska zupa rybna

Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy...
Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem - niekwestionowanym królem mórz i talerzy.