Przejdź do treści

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Wiosną wielu z nas planuje detoksy, diety oczyszczające, posty. Wówczas najczęściej rezygnujemy z ulubionych potraw. Jak ognia unikamy dietetycznych grzeszków, między innymi makaronów, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy je odchudzić! Postaw na makaron warzywny i ciesz się smakiem ulubionych potraw, nie tylko podczas tzw. „cheat’a”. 

Makaron warzywny to prosta sprawa. Wystarczy, że zaopatrzycie się w obieraczkę typu julienne, a zrobienie makaronu z marchewki czy cukinii stanie się banalnie proste. Ta mała podręczna obieraczka pozwala w bardzo prosty sposób przygotować nitki makaronu z przeróżnych warzyw. Marchew świetnie nadaje się do wegetariańskiego spaghetti z sosem pomidorowym, zaś cukinia idealnie smakuje w sosie aioli z dodatkiem świeżych pomidorów i ziół. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i wykorzystać cukinię nieco inaczej. Tak powstała lekka, wakacyjna i bardzo sezonowa wersja mojego ulubionego dania kuchni tajskiej, jakim jest pad thai.

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

przepis-na-pad-thai-z-cukinii

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

– 3-4 cukinie
– 1 czerwona papryka
– ½ szklanki zielonego groszku
– kostka tofu
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka (opcjonalnie)
– ½ szklanki sosu sojowego
– limonka
– pęczek cebulki dymki
– garść kiełków fasoli mung
– garść świeżej kolendry
– garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 2-3 łyżki oleju sezamowego

na sos:

– 4 łyżki sosu rybnego
– sok z ½ limonki
– 3 łyżki pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– ½ łyżeczki płatków chilli

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron z cukinii za pomocą obieraczki julienne. Obieramy z czterech stron, aż dojdziemy do pestek. Ta część nie nadaje się już do zrobienia makaronu, ja kroję ją w kostkę i wrzucam do leczo.

Tofu kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy, żeby się zamarynowało przez minimum 15 minut.  W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki do momentu, aż dodany cukier się rozpuści.

Na woku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy), dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w słupki paprykę, groszek, tofu oraz ewentualnie roztrzepane wcześniej jajka. Po 2-3 minutach dodajemy makaron z cukinii oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty, żeby makaron z cukinii pozostał lekko chrupiący.

Przed podaniem pad thai posypujemy posiekaną dymką, kiełkami, kolendrą oraz lekko podprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?