3 min.
Najnowsze
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Wiosną wielu z nas planuje detoksy, diety oczyszczające, posty. Wówczas najczęściej rezygnujemy z ulubionych potraw. Jak ognia unikamy dietetycznych grzeszków, między innymi makaronów, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy je odchudzić! Postaw na makaron warzywny i ciesz się smakiem ulubionych potraw, nie tylko podczas tzw. „cheat’a”.
Makaron warzywny to prosta sprawa. Wystarczy, że zaopatrzycie się w obieraczkę typu julienne, a zrobienie makaronu z marchewki czy cukinii stanie się banalnie proste. Ta mała podręczna obieraczka pozwala w bardzo prosty sposób przygotować nitki makaronu z przeróżnych warzyw. Marchew świetnie nadaje się do wegetariańskiego spaghetti z sosem pomidorowym, zaś cukinia idealnie smakuje w sosie aioli z dodatkiem świeżych pomidorów i ziół. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i wykorzystać cukinię nieco inaczej. Tak powstała lekka, wakacyjna i bardzo sezonowa wersja mojego ulubionego dania kuchni tajskiej, jakim jest pad thai.
Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki:
– 3-4 cukinie
– 1 czerwona papryka
– ½ szklanki zielonego groszku
– kostka tofu
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka (opcjonalnie)
– ½ szklanki sosu sojowego
– limonka
– pęczek cebulki dymki
– garść kiełków fasoli mung
– garść świeżej kolendry
– garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 2-3 łyżki oleju sezamowego
na sos:
– 4 łyżki sosu rybnego
– sok z ½ limonki
– 3 łyżki pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– ½ łyżeczki płatków chilli
Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron z cukinii za pomocą obieraczki julienne. Obieramy z czterech stron, aż dojdziemy do pestek. Ta część nie nadaje się już do zrobienia makaronu, ja kroję ją w kostkę i wrzucam do leczo.
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy, żeby się zamarynowało przez minimum 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki do momentu, aż dodany cukier się rozpuści.
Na woku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy), dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w słupki paprykę, groszek, tofu oraz ewentualnie roztrzepane wcześniej jajka. Po 2-3 minutach dodajemy makaron z cukinii oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty, żeby makaron z cukinii pozostał lekko chrupiący.
Przed podaniem pad thai posypujemy posiekaną dymką, kiełkami, kolendrą oraz lekko podprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020