Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Śliwki z kremem kokosowym

Śliwki z kremem kokosowym

Lubicie powidła i kompoty śliwkowe? No ba, kto ich nie lubi! A gdyby tak klasyczny śliwkowy smak przełamać anyżem, cynamonem i wzbogacić mlekiem kokosowym? Wtedy zwykłe śliwki staną się wykwintne i zasłużą na dumne miano śliwek 5 smaków.

Dlaczego tak lubimy śliwki? Bo są przepyszne, słodkie, kojarzą się jeszcze z latem. Ale okazuje się, że dzięki sporej zawartości witamin z grupy B potrafią mieć też zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy, a nawet poprawić nastrój. U schyłku lata, gdy wieczory są coraz dłuższe i zdarza się, że dopada nas jesienna chandra, z pewnością docenimy te właściwości. Oprócz tego są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, pektyn oraz wielu składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też świetnie poprawiają apetyt, trawienie oraz przeciwdziałają rozwojowi nowotworów oraz miażdżycy.

Pieczone śliwki 5 smaków są wspaniałym, lekkim i zdrowym zakończeniem posiłku lub całego dnia. Są niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie zachwycają smakiem, aromatem i kolorem. W taki sposób można przygotować je zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowania w spiżarni. Aby zawekować śliwki 5 smaków, należy surowe owoce oraz pozostałe składniki zamknąć w słojach, a następnie zapasteryzować jak inne przetwory tego typu.

Śliwki z kremem kokosowym

Zdjęcie: Ósmy kolor tęczy

Składniki (na 4 porcje):

- około 1 kg śliwek
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (dobrze schłodzona, najlepiej przez noc)

Składniki na przyprawę 5 smaków:

- 1 łyżka anyżu gwiaździstego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub czerwonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Sposób przygotowania:

Przyprawę 5 smaków można kupić gotową, ale oczywiście najlepiej zrobić ją samemu, bo to proste! W moździerzu lub młynku mielimy wszystkie podane wyżej składniki. Zmieloną na proszek przyprawę przechowujemy w szczelnym pojemniczku i używamy wg uznania.

Śliwki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy je przyprawą 5 smaków oraz cukrem i podlewamy sokiem pomarańczowym. Dodajemy do naczynia cynamon i anyż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. W tym czasie śliwki powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.

Krem kokosowy to nic innego niż ubita na sztywno śmietanka kokosowa. Aby ją przygotować należy dobrze schłodzić puszkę mleka kokosowego, a następnie otworzyć ją delikatnie, aby nie wstrząsnąć zawartości. Za pomocą łyżki zbieramy z góry śmietankę, pozostawiając wodę. Trzepaczką ubijamy jak zwykłą śmietankę kremówkę i podajemy razem z pieczonymi śliwkami na ciepło lub zimno.


Małgosiamiłośniczka domowej kuchni i świadomego gotowania. Ceni sobie świeże, sezonowe i nieprzetworzone produkty. Od kilku  lat prowadzi bloga „Ósmy kolor tęczy”, gdzie daje upust swojej pasji do dobrego jedzenia i fotografii. Jej kuchnia często bywa pełna małych pomocników, którzy z radością zajadają się samodzielnie przygotowanymi brokułami, brukselką i szpinakiem.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 desery z awokado

Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie...
Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą dla deseru. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Zakochacie się!

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo...
Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo możliwości. Połączymy je z kaszą jaglaną i zapieczemy pod kołderką z migdałów. Zdrowiej być nie może!

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.

Wegański parmezan

Nie wyobrażasz sobie ulubionego włoskiego makaronu bez tartego parmezanu? Sprawdź, jak sobie poradzić...
Nie wyobrażasz sobie ulubionego włoskiego makaronu bez tartego parmezanu? Sprawdź, jak sobie poradzić i odtworzyć ten pyszny serowy smak w wersji 100% roślinnej!