Przejdź do treści

Słodycze powodują próchnicę? Niekoniecznie. Tłumaczymy, co tak naprawdę za to odpowiada

Słodycze powodują próchnicę?
Słodycze powodują próchnicę? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Czy to prawda, że słodycze powodują próchnicę? I tak, i nie. Ubytki w zębach nie powstają w wyniku działania cukru – to fakt. Co zatem je powoduje?

Jak cukier wpływa na zęby?

Cukier występuje powszechnie w naszym pożywieniu i wiadomo, że potrzebujemy go do wyprodukowania energii. Nie przyczynia się bezpośrednio do powstania ubytków w zębach. Próchnica to infekcja bakteryjna. Jest jednak mały haczyk: to właśnie cukier jest podstawową pożywką bakterii zamieszkujących wnętrze ust. Mikroorganizmy w płytce nazębnej (czyli w osadzie nazębnym) produkują kwas, który niszczy szkliwo – barierę ochronną zębów.

Im więcej zjadamy słodyczy lub innych produktów zawierających cukier (a pamiętajmy, że wiele nawet niesłodkich w smaku produktów zawiera cukier (lista niżej), tym bardziej dokarmiamy złe mikroby mieszkające w naszych ustach. Sprzyjamy ich rozmnażaniu się i w rezultacie zwiększamy prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Czyli… Tak, cukier ma wpływ na rozwój próchnicy, ale to nie cukier powoduje powstanie ubytków.

Pętla wisielcza z żelka

Jakie cukry są najbardziej szkodliwy?

Najbardziej szkodliwe są: sacharoza, fruktoza i glukoza, skrobia natomiast nie ma w tym zakresie tak dużego znaczenia. Co ciekawe, demineralizację szkliwa powoduje rozkładanie przez bakterie kwasu mlekowego – jest on wytwarzany przez drobnoustroje, ale również powstaje wskutek fermentacji laktozy (cukier zawarty w mleku) oraz fruktozy (cukru owocowego). Zakwaszone środowisko w ustach sprzyja powstawaniu ubytków.

Co ważne, produkty, które naturalnie zawierają cukier (np. owoce, warzywa) szkodzą w mniejszym stopniu. Przede wszystkim należy uważać na rafinowane cukry dodawane do jedzenia.

Najlepszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to po porostu myć zęby 2 razy dziennie i używać raz dziennie nici dentystycznej. Po jedzeniu przepłukujmy usta wodą. W ten sposób skutecznie usuwamy szkodliwe bakterie i chronimy zęby przed próchnicą. Choć trzeba dodać, że dużą rolę odgrywają także indywidualne predyspozycje, dlatego czasem dobra profilaktyka niestety może nie wystarczyć.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Jakie produkty mają dużo cukru, choć wcale nie są słodkie?

Ketchup – albo raczej dżem z pomidorów…bo jedna łyżka ketchupu zawiera jedną łyżeczkę cukru. To fakt potwierdzony przez Światową Organizację Zdrowia. Lepiej samemu zrobić ketchup!

Suszona żurawina – Żurawina w smaku jest dość cierpka, dlatego producenci nie żałują cukru w jej suszonej wersji. Pół szklanki suszonych owoców może zawierać nawet 30 gramów cukru!

Chleb – niektórzy producenci zaopatrują go w spory zapas słodyczy, 1 kromka może zawierać niemal łyżeczkę tego dodatku. Dotyczy to również ciemnego pieczywa. Chyba że upieczemi sami na domowym zakwasie.

Surówka Coleslaw – zdrowa, bo to same warzywa? Nieprawda. Porcja obiadowa tej surówki może zawierać kilka łyżeczek cukru. Czyli deser mamy już z głowy…

Jogurty – są słodkie, ale to bynajmniej nie jest słodycz pochodząca z owoców czy innych naturalnych źródeł. Cukru w jogurtach jest co nie miara, mogą mieć go nawet kilka łyżeczek w składzie. Tu czytajcie więcej o cukrze w jogurtach.

Ach, i jeszcze jedno… Nieleczona próchnica to nie tylko choroba uzębienia. Może prowadzić do innych problemów, np. chorób serca. Choć nieprzyjemny zapach z ust powinien być dla każdego wystarczającym argumentem, by lepiej dbać o zęby!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Roczne dzieck śmieje się

Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

pasta do zębów

Fluor – właściwości, źródła, niedobór i szkodliwość fluoru

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Jak dbać o zęby? Jaka dieta jest najlepsza dla naszych zębów?

Jak dbać o zęby? Jaka dieta jest najlepsza dla naszych zębów? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Dieta dla zębów. Co jeść a czego nie, aby cieszyć się zdrowymi zębami? Tłumaczy dietetyczka, Paulina Jamrozik

Wiesz, co zrobić aby twój uśmiech był piękniejszy? Sprawdź, jakie produkty dobrze wpływają na zęby, a jakie im szkodzą

Czy owoce faktycznie tuczą?

Czy owoce faktycznie tuczą?

Owocowa paranoja

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru