Przejdź do treści

Słodycze powodują próchnicę?

Słodycze powodują próchnicę?
Czy to prawda, że słodycze powodują próchnicę? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka w różowymswetrze siedzi na podłodze w przedszkolu i bawi się klockami
Smog – oczyszczacze powietrza w poznańskich żłobkach
Mrożone jeżyny i maliny
Mrożonki – co można mrozić, a czego lepiej nie
Położna trzyma rękę na brzuchu ciężarnej kobiety
Nowe standardy opieki okołoporodowej już od stycznia
Czy odchudzanie do świąt ma sens? Dietetyk odpowiada
mierzenie obwodu brzucha
RFM – nowy sposób pomiaru tkanki tłuszczowej

Czy to prawda, że słodycze powodują próchnicę? I tak, i nie. Ubytki w zębach nie powstają w wyniku działania cukru – to fakt. Co zatem je powoduje?

Cukier występuje powszechnie w naszym pożywieniu i wiadomo, że potrzebujemy go do wyprodukowania energii. Nie przyczynia się bezpośrednio do powstania ubytków w zębach. Próchnica to infekcja bakteryjna. Jest jednak mały haczyk: to właśnie cukier jest podstawową pożywką bakterii zamieszkujących wnętrze ust. Mikroorganizmy w płytce nazębnej (czyli w osadzie nazębnym) produkują kwas, który niszczy szkliwo – barierę ochronną zębów. Im więcej zjadamy słodyczy lub innych produktów zawierających cukier (a pamiętajmy, że wiele nawet niesłodkich w smaku produktów zawiera cukier (lista niżej)), tym bardziej dokarmiamy złe mikroby mieszkające w naszych ustach. Sprzyjamy ich rozmnażaniu się i w rezultacie zwiększamy prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Czyli… Tak, cukier ma wpływ na rozwój próchnicy, ale to nie cukier powoduje powstanie ubytków.

Najbardziej szkodliwe są: sacharoza, fruktoza i glukoza, skrobia natomiast nie ma w tym zakresie tak dużego znaczenia. Co ciekawe, demineralizację szkliwa powoduje rozkładanie przez bakterie kwasu mlekowego – jest on wytwarzany przez drobnoustroje, ale również powstaje wskutek fermentacji laktozy (cukier zawarty w mleku) oraz fruktozy (cukru owocowego). Zakwaszone środowisko w ustach sprzyja powstawaniu ubytków.

Co ważne, produkty, które naturalnie zawierają cukier (np. owoce, warzywa) szkodzą w mniejszym stopniu. Przede wszystkim należy uważać na rafinowane cukry dodawane do jedzenia.

Najlepszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to po porostu myć zęby 2 razy dziennie i używać raz dziennie nici dentystycznej. Po jedzeniu przepłukujmy usta wodą. W ten sposób skutecznie usuwamy szkodliwe bakterie i chronimy zęby przed próchnicą. Choć trzeba dodać, że dużą rolę odgrywają także indywidualne predyspozycje, dlatego czasem dobra profilaktyka niestety może nie wystarczyć.

I jeszcze obiecana lista produktów, które mają sporo cukru, choć wcale nie muszą być słodkie:

Ketchup – albo raczej dżem z pomidorów…bo  1 łyżka ketchupu zawiera 1 łyżeczkę cukru. To fakt potwierdzony przez Światową Organizację Zdrowia. Lepiej samemu zrobić ketchup!

Suszona żurawina – Żurawina w smaku jest dość cierpka, dlatego producenci nie żałują cukru w jej suszonej wersji. Pół szklanki suszonych owoców może zawierać nawet 30 gram cukru!

Chleb – niektórzy producenci zaopatrują go w spory zapas słodyczy, 1 kromka może zawierać niemal łyżeczkę tego dodatku. Dotyczy to również ciemnego pieczywa. Chyba że upieczemi sami na domowym zakwasie.

Surówka Coleslaw – zdrowa, bo to same warzywa? Nieprawda. Porcja obiadowa tej surówki może zawierać kilka łyżeczek cukru. Czyli deser mamy już z głowy…

Jogurty – są słodkie, ale to bynajmniej nie jest słodycz pochodząca z owoców czy innych naturalnych źródeł. Cukru w jogurtach jest co nie miara, mogą mieć go nawet kilka łyżeczek w składzie. Tu czytajcie więcej o cukrze w jogurtach.

Ach, i jeszcze jedno… Nieleczona próchnica to nie tylko choroba uzębienia. Może prowadzić do innych problemów, np. chorób serca. Choć nieprzyjemny zapach z ust powinien być dla każdego wystarczającym argumentem, by lepiej dbać o zęby!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

mężczyzna umiera

Rak płuc – objawy, przyczyny, leczenie

Kilka faktów o (nie)przytulaniu

„Przytulanie jest zdrowe”! Jest ważniejsze od seksu, zachwyca naukowców, a świat stawia je na piedestale. Lecz czasem nie chcemy przytulać się w związku. Czy to my powinniśmy się martwić, że coś z nami nie tak, czy może świat zachłysnął się kultem przytulania? Sprawdźmy.
Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej sięgamy po pyszne bataty. Jeśli chodzi o frytki, to spokojnie mogą konkurować z ziemniakami. Przekonajcie się!

9 oznak niedoboru żelaza

Brak siły, szybkie męczenie się, podenerwowanie, blada cera… To wcale nie musi być przesilenie jesienno-zimowe. Zamiast czekać, aż samo przejdzie, zrób badania krwi – może brakować ci żelaza. Zobacz, jakie jeszcze sygnały mogą o tym świadczyć.

Zainteresują cię również:

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

9 oznak niedoboru żelaza

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Olej arganowy, czyli „płynne złoto”. Właściwości i zastosowanie

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Mrożone jeżyny i maliny

Mrożonki – co można mrozić, a czego lepiej nie

Czy odchudzanie do świąt ma sens? Dietetyk odpowiada

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

Kobieta pije sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

Pieczone warzywa w trzech odsłonach. Idealne na zimę!