Śniadanie – ostrożnie z cukrem!
się ten artykuł?
Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia? Jasne. To nie nowość! Czy wiecie, że zbyt duża ilość cukru z rana odciśnie piętno na całodziennym metabolizmie?
Śniadanie – jakie jest najlepsze?
Od lat zaznacza się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Czy wiecie jednak, jak komponować posiłek, by dodawał energii i zamiast zwalniać metabolizm – go przyśpieszał? To, na co powinniście zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, to ilość zawartych w nim węglowodanów.
Rano wrażliwość na nie jest znacznie większa. Prawdę powiedziawszy – maksymalna na przestrzeni całego dnia. Co to oznacza? Że występuje najwyższe prawdopodobieństwo wystąpienia hiperglikemii (zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi). Taka poranna hiperglikemia, będąca efektem zjedzenia musli z owocami i słodkim miodem (mimo że taki posiłek może wydawać się fit) może przestawić metabolizm na cały dzień.
Innymi słowy, śniadanie przesycone węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym w połączeniu z fruktozą spowoduje, że metabolizm będzie ukierunkowany na odkładanie – zamiast na wydatkowanie energii.
Czekoladowe płatki z ciastkiem i szklanka soku? Nie wierzcie reklamom! To kaloryczna bomba z opóźnionym zapłonem. Zapewniają uczucie sytości na krótki czas, zaraz potem będziecie czuć się senni. A przecież to dopiero początek dnia.
Śniadanie – co wybierać?
Wysokobłonnikowe źródła węglowodanów takie jak: płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne!), chleb razowy z chudym białkiem (białka, twaróg, chuda wędlina). Takie białko będzie dodatkowo działało energetyzująco.