Przejdź do treści

Śniadaniowe ciastka jaglane

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Ciastka na śniadanie?! Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z 4 składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!

To przepis najszybszy i najzdrowszy z możliwych. Ciasteczka upieczesz i zjesz o poranku, albo zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Bazą przepisu jest odżywcza mąka jaglana, a za słodziwo służy brzozowy cukier. Połowa porcji to ok. 500 kcal, co daje nam solidną dawkę energii, której rano każdy z nas tak potrzebuje. Te ciastka to również spora ilość białka, witamin z grupy B i minerałów, takich jak: miedź, mangan, selen, fosfor, magnez i cynk.

Śniadaniowe ciastka jaglane

przepis-na-ciastka-sniadaniowe

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 10 sztuk):

– 2 szklanki mąki jaglanej (200 g)
– 1/2 szklanki (80 g) cukru brzozowego (ksylitolu) 
– 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i zagniatamy masę. Formujemy 10 kulek i spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180°C.


 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!