Przejdź do treści

Śniadaniowe ciastka jaglane

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Ciastka na śniadanie?! Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z 4 składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!

To przepis najszybszy i najzdrowszy z możliwych. Ciasteczka upieczesz i zjesz o poranku, albo zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Bazą przepisu jest odżywcza mąka jaglana, a za słodziwo służy brzozowy cukier. Połowa porcji to ok. 500 kcal, co daje nam solidną dawkę energii, której rano każdy z nas tak potrzebuje. Te ciastka to również spora ilość białka, witamin z grupy B i minerałów, takich jak: miedź, mangan, selen, fosfor, magnez i cynk.

 

Śniadaniowe ciastka jaglane

przepis-na-ciastka-sniadaniowe

Zdjęcie: Agata Deja

Ciastka jaglane – składniki (na 10 sztuk):

– 2 szklanki mąki jaglanej (200 g)
– 1/2 szklanki (80 g) cukru brzozowego (ksylitolu)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciastka jaglane – przygotowanie:

Przesiewamy suche składniki do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i zagniatamy masę. Formujemy 10 kulek i spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!