Przejdź do treści

Sól z Islandii

Sól z Islandii
Pięknie i oszczędnie zaprojektowane produkty solne Saltverk, Saltverk.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Saltverk to bodaj jedyna taka sól w Europie. Smak i estetyczne opakowanie to nie wszystko – cały proces jej pozyskiwania jest ekologiczny!

W Europie mamy szczęście do tego cennego surowca: kraje basenu Morza Śródziemnego produkują sól morską, w tym ekskluzywny i ukochany przez szefów kuchni kwiat soli, czyli kryształ zbierany z powierzchni solanek. Nie brakuje też soli kopalnej, chociażby w Polsce. Ta z Islandii ma jednak jeden świetny walor: pozyskiwana jest w całkowicie ekologicznym procesie odparowywania wody morskiej za pomocą energii geotermalnej, która pochodzi z gejzerów w islandzkich fiordach. Dzięki temu Saltverk pozostawia zerowy ślad węglowy na środowisku.

sól

Kwiat soli – obiekt pożądania smakoszy i szefów kuchni, źródło: Saltverk.com

Ostatnio sporo dowiedziałam się o soli. Oglądałam z bliska, a nawet brodziłam w jednym z nich, baseny do odsalania wody morskiej w Portugalii. Od uroczego Jorge’a, twórcy marki Sal Marim z Castro Marim, dowiedziałam się wszystkiego o sięgających jeszcze czasów rzymskich tradycjach zbioru soli w regionie Algarve, a także spróbowałam rozmaitych, będących na razie w trakcie komponowania, mieszanek soli z przyprawami w laboratorium firmy. Tamtejsza sól to efekt miłości Jorge’a, z wykształcenia historyka sztuki, do jakościowej, ładnie opakowanej i pieczołowicie, ręcznie zebranej soli. Jednak islandzki Saltverk, który poznałam dzięki inicjatywie Polska Taste (więcej o niej tutaj), przeniósł robienie rzemieślniczej (z angielska „artisanal”) soli na całkiem nowy poziom. Głównie jeśli chodzi o myślenie ekologiczne.

sól

Portugalska sól „prosto z morza”, źródło: Facebook.com

Tamtejsza sól pochodzi z jednego z najczystszych regionów Europy. Woda morska, która wpływa do dziewiczej zatoki Isafjardardjup (w chwilach zdenerwowanie poćwiczcie powolne wymawianie tej nazwy: Isa-fjar-dar-djup!), zostaje wlana do dużych, niezbyt głębokich zbiorników. Te następnie ogrzewa się wodą z gorącego źródła Reykjanes, aż osiągną poziom solanki o zawartości soli około 17-20%. Następnie poprzez dalsze ogrzewanie roztwór dochodzi do 93 stopni Celsjusza – tyle naturalnie wynosi temperatura Reykjanes. Ogrzewanie powoduje odparowywanie wody i krystalizację soli bez użycia jakichkolwiek źródeł energii innych niż naturalna. Wtedy kryształ zbiera się, poddaje drenażowi z resztek wody i suszeniu, a następnie przesypuje do ślicznych słoików i pudełek, po czym wysyła w świat. Głównie do USA, reszty Skandynawii i Niemiec.

sól

Najlepsza reklama dla soli lukrecjowej, źródło: Saltverk.com

Sól Saltverk występuje także w odmianach smakowych – np. z dodatkiem charakterystycznej dla smaków Skandynawii lukrecji czy aktywnego węgla naturalnego pochodzenia, który ma zbawienne właściwości prozdrowotne. Pięknie opakowana – zarówno w ładne pudełka, jak i w ładną historię – budzi sympatię. Dopiero po chwili orientuję się, jak bardzo zręcznie została ona opowiedziana: przecież portugalska sól, pozyskiwana za sprawą intensywnie operujących promieni słonecznych, które wspomagają parowanie wody, także wykorzystuje wyłącznie naturalną energię. Portugalczycy jednakże jeszcze nie zorientowali się, jak dobrze sprzedaje się eko. No i nie mają malowniczych gorących źródeł. Ani gejzerów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

sól

Nokturia – powód nocnych wizyt w toalecie

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?