Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Spaghetti z cukinii z figami

Spaghetti z cukinii z figami
Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Cukinia  to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana, faszerowana? Opcji jest mnóstwo. My przerobimy ją na makaronowe nitki i spałaszujemy w towarzystwie świeżych fig. Pycha!

Czego potrzeba, by z cukinii wyczarować makaron? Porządnej mandoliny – tylko tyle. Szczerze? Efekt przerósł moje oczekiwania! Spaghetti z cukinii jest pyszne, delikatne, a zarazem chrupkie i soczyste. Fajnie komponuje się ze słoną pancettą i słodkością fig. Nie mówiąc już o tym, że mamy zdrowe, lekkostrawne, pełnowartościowe danie.

Korzystajcie, póki sezon!

Spaghetti z cukinii

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

- 3-4 cukinie (najlepiej wybrać małe, nieprzerośnięte cukinie)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 8 suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie), pokrojonych w paseczki
- 100 g pancetty (lub bardzo cienko pokrojonego bekonu / szynki parmeńskiej)
- 4 świeże, dojrzałe figi, pokrojone na ćwiartki
- garść świeżej bazylii
- kawałek sera Grana Padano (lub innego twardego sera typu parmezan)
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Cukinię myjemy, osuszamy i tniemy na spaghetti (najlepiej za pomocą mandoliny lub spiralnej krajalnicy do warzyw). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Pancettę kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię. Smażymy, mieszając, przez ok. 5 min., aż nabierze złotobrązowego koloru. Na patelnię wykładamy suszone pomidory, smażymy kolejną minutę. Całość przekładamy do miski, odstawiamy.

Na tą samą patelnię wykładamy spaghetti z cukinii, smażymy krótko (ok. 30 sekund!), delikatnie odwracając cukinię dwiema łyżkami - spaghetti delikatnie zmięknie i będzie bardziej ‚podatne’ (jeśli chcecie, możecie zrezygnować z tego etapu i zjeść cukinię na surowo; ja wolę szybko przesmażoną).

Cukiniowe spaghetti wykładamy na duży talerz, posypujemy pancettą z suszonymi pomidorami, na wierzchu układamy ćwiartki fig. Całość posypujemy świeżą bazylią i startym na wióry Grana Padano.

Smacznego! 


Nat. Rusinowska - na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i... stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. D o ś w i a d c z a ć. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu - podróżnik i niespokojna dusza; w papierach - psycholog; na co dzień - fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama :)


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ajwar – boska pasta

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko...
Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

Tarta z cukinią w roli głównej

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić...
Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym letnim daniem?

Awokado w duecie z czarnym makaronem

Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się...
Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się wam znudziły, sięgnijcie po nasz przepis na czarny makaron z awokado z nutą sezamową. Będziecie tym smakiem zaskoczeni!

Jak jarmuż pokochał cukinię

O jarmużu powiedziano już chyba wszystko. Jest po prostu królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią,...
O jarmużu powiedziano już chyba wszystko. Jest po prostu królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią, odżywczą kaszą pęczak i dołożyć jeszcze kilka składników, można wyczarować prosty, ale fenomenalny w smaku i naprawdę zdrowy obiad. Gotujemy!