Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Spring rolls z krewetkami i pomelo

Spring rolls z krewetkami i pomelo
Zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta | www.plateofjoy.blogspot.com

Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki znamy wszyscy. A pomelo? To dopiero cytrus wyjątkowy! Jeśli jeszcze go nie znacie, skuście się na nasze spring rolls. W towarzystwie krewetek pomelo smakuje nieziemsko!

Pomelo, znane również jako pomarańcza olbrzymia, pochodzi z Malezji. To największy owoc z gatunku cytrusowych – pojedynczy okaz może ważyć nawet 2 kg, a rośnie na drzewach, które osiągają nawet 12 metrów! Z wyglądu przypomina dużego grejpfruta – ten popularny cytrus to właśnie skrzyżowane pomelo z chińską pomarańczą. Także w smaku pomelo, podobnie jak grejpfrut – jest gorzkawe. Kupując pomelo, powinniśmy zwracać uwagę na jego ciężar – im cięższy owoc, tym będzie bardziej soczysty!

Co wartościowego znajdziemy w pomelo? Mnóstwo witaminy C – pomelo ma jej najwięcej ze wszystkich owoców cytrusowych. Dzięki wysokiej zawartości potasu owoc ten pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zadbać o serce. Ponadto w pomelo znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Pomelo jest nie tylko niskokalorycznym owocem – w 100 g mamy tylko 38 kalorii, ale również wspomaga odchudzanie – po pierwsze zawiera pektyny, które potęgują poczucie sytości, po drugie zawiera enzymy, które pomagają zmniejszyć ilość cukru we krwi. Pomelo jest owocem o niskim indeksie glikemicznym (tylko 30), dzięki czemu bez obaw mogą go jeść cukrzycy. 

Pomelo niby obija nam się o uszy, ale sięgamy po nie rzadko. Bo co z nim niby zrobić, prócz tego, że można zjeść jak pomarańczę? Ano sporo. Pomelo świetnie smakuje świeże, choćby w dobrze wszystkim znanej sałatce owocowej, wyciskanym soku czy sorbecie. Pomelo to nie tylko słodkie możliwości – świetnie nadaje się do sałatek z grillowanymi krewetkami czy kurczakiem, ale również jako składnik pysznych sałatek azjatyckich. Skórkę również możemy wykorzystać – zetrzeć do marynat lub zrobić jej kandyzowaną wersję i wykorzystać do ciast i deserów.

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis z wykorzystaniem pomelo. Pyszne i zdrowe spring rolls, które ożywią nas cytrusową nutą tego owocu, dodatkowo zawierają w sobie pikantne krewetki, świeże warzywa i zioła, a całości smaku doda sos na bazie imbiru, chili oraz soku z limonki i pomelo.

Spring rolls z grillowanymi krewetkami i pomelo 

Rewelacyjna sałatka ze szpinakiem. Zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta | www.plateofjoy.blogspot.com

Składniki (na 15 sztuk):

- 15 sztuk krewetek,
- 2-3 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry,
- ¼ łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego – zgniecionego w moździerzu,
- sól

Sos do maczania:

- pełna łyżka imbiru pokrojonego w cienkie paseczki,
- łyżka pokrojonej ostrej papryczki w cienkie paseczki,
- sok wyciśnięty z limonki,
- 3 łyżki soku z pomelo,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- 60 g cukru,
- 70 ml wody

dodatkowo:

- 1 marchewka,
- 1 ogórek,
- mix sałat,
- świeże zioła – mięta, kolendra, bazylia tajska
- 7-8 sztuk papieru ryżowego,
- pomelo
- ew. jarmuż, szpinak, kalarepka

Krewetki umyć i oczyścić, a następnie zamarynować w oliwie z przyprawami.
Najlepiej pozostawić je w marynacie na około godzinę. Po tym czasie krewetki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia z dwóch stron.

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 5 minut, do czasu, aż sos będzie zredukowany i zagęszczony.

Wszystkie warzywa pokroić w cienkie paseczki, najlepiej użyć do tego obieraczki julienne. Papier ryżowy włożyć na chwilę do miski z zimną wodą, następnie jeśli papier jest duży przekroić na pół – ułożyć sałatę, pokrojonego ogórka i marchewkę, nałożyć świeże zioła, krewetkę i kawałki pomelo. Zawinąć dokładnie, natychmiast podawać do maczania razem z sosem. 



Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta – duet w pracy i w życiu. Prowadzą bloga Plate of Joy, gdzie pokazują swoją miłość do jedzenia i fotografii. Wychodzą z założenia, że jedzenie smakuje lepiej jedzone w towarzystwie, a tym, co pyszne, trzeba się dzielić, dlatego właśnie powstał ich blog, w którym zachęcają do przygotowania szybkich i smacznych potraw.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

15 pomysłów na krewetki

Jeśli jesteście z tych, którym krewetki nigdy nie były obojętne – dobrze trafiliście. Zapraszamy na krewetkową...
Jeśli jesteście z tych, którym krewetki nigdy nie były obojętne – dobrze trafiliście. Zapraszamy na krewetkową ucztę! Przed wami top 15 krewetkowych dań z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

5 superfoods, których nie znacie

Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy...
Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możecie nie wiedzieć!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu....
Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu. Łatwiej i szybciej jest je zrobić w woku. Istnieje kilka wersji tego dania – poznajcie naszą, a z łatwością przygotujecie pad thai sami!

Falafel – klasyk na twoim talerzu

Falafele z hummusem to obowiązkowa przekąska w muzułmańskiej części Jerozolimy. Ostatnio zyskały na popularności...
Falafele z hummusem to obowiązkowa przekąska w muzułmańskiej części Jerozolimy. Ostatnio zyskały na popularności ze względu na to, że są doskonałą alternatywą wegetariańskiej wersji kebaba. Dlaczego więc nie przygotować ich samodzielnie w domu?