Przejdź do treści

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Spring rolls z krewetkami i pomelo
Zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta | www.plateofjoy.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki znamy wszyscy. A pomelo? Jeśli jeszcze go nie znasz, skorzystaj z naszego przepisu na spring rolls. W towarzystwie krewetek pomelo smakuje pysznie.

Pomelo, znane również jako pomarańcza olbrzymia, pochodzi z Malezji. To największy owoc z gatunku cytrusowych – pojedynczy okaz może ważyć nawet 2 kg, a rośnie na drzewach, które osiągają nawet 12 metrów! Z wyglądu przypomina dużego grejpfruta – ten popularny cytrus to właśnie skrzyżowane pomelo z chińską pomarańczą. Także w smaku pomelo, podobnie jak grejpfrut – jest gorzkawe. Kupując pomelo, powinniśmy zwracać uwagę na jego ciężar – im cięższy owoc, tym będzie bardziej soczysty!

Co wartościowego znajdziemy w pomelo? Mnóstwo witaminy C – pomelo ma jej najwięcej ze wszystkich owoców cytrusowych. Dzięki wysokiej zawartości potasu owoc ten pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zadbać o serce. Ponadto w pomelo znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Pomelo jest nie tylko niskokalorycznym owocem – w 100 g mamy tylko 38 kalorii, ale również wspomaga odchudzanie – po pierwsze zawiera pektyny, które potęgują poczucie sytości, po drugie zawiera enzymy, które pomagają zmniejszyć ilość cukru we krwi. Pomelo jest owocem o niskim indeksie glikemicznym (tylko 30), dzięki czemu bez obaw mogą go jeść cukrzycy.

Pomelo niby obija nam się o uszy, ale sięgamy po nie rzadko. Bo co z nim niby zrobić, prócz tego, że można zjeść jak pomarańczę? Ano sporo. Pomelo świetnie smakuje świeże, choćby w dobrze wszystkim znanej sałatce owocowej, wyciskanym soku czy sorbecie. Pomelo to nie tylko słodkie możliwości – świetnie nadaje się do sałatek z grillowanymi krewetkami czy kurczakiem, ale również jako składnik pysznych sałatek azjatyckich. Skórkę również możemy wykorzystać – zetrzeć do marynat lub zrobić jej kandyzowaną wersję i wykorzystać do ciast i deserów.

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis z wykorzystaniem pomelo. Pyszne i zdrowe spring rolls, które ożywią nas cytrusową nutą tego owocu, dodatkowo zawierają w sobie pikantne krewetki, świeże warzywa i zioła, a całości smaku doda sos na bazie imbiru, chili oraz soku z limonki i pomelo.

Spring rolls z grillowanymi krewetkami i pomelo – przepis

Rewelacyjna sałatka ze szpinakiem. Zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta | www.plateofjoy.blogspot.com

Składniki (na 15 sztuk):

– 15 sztuk krewetek,
– 2-3 łyżki oliwy,
– ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
– ½ łyżeczki mielonej kolendry,
– ¼ łyżeczki mielonej kurkumy,
– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
– ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego – zgniecionego w moździerzu,
– sól

Sos do maczania:

– pełna łyżka imbiru pokrojonego w cienkie paseczki,
– łyżka pokrojonej ostrej papryczki w cienkie paseczki,
– sok wyciśnięty z limonki,
– 3 łyżki soku z pomelo,
– 1 łyżeczka sosu rybnego,
– 60 g cukru,
– 70 ml wody

dodatkowo:

– 1 marchewka,
– 1 ogórek,
– mix sałat,
– świeże zioła – mięta, kolendra, bazylia tajska
– 7-8 sztuk papieru ryżowego,
– pomelo
– ew. jarmuż, szpinak, kalarepka

Krewetki umyć i oczyścić, a następnie zamarynować w oliwie z przyprawami.
Najlepiej pozostawić je w marynacie na około godzinę. Po tym czasie krewetki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia z dwóch stron.

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 5 minut, do czasu, aż sos będzie zredukowany i zagęszczony.

Wszystkie warzywa pokroić w cienkie paseczki, najlepiej użyć do tego obieraczki julienne. Papier ryżowy włożyć na chwilę do miski z zimną wodą, następnie jeśli papier jest duży przekroić na pół – ułożyć sałatę, pokrojonego ogórka i marchewkę, nałożyć świeże zioła, krewetkę i kawałki pomelo. Zawinąć dokładnie, natychmiast podawać do maczania razem z sosem.

Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta – duet w pracy i w życiu. Prowadzą bloga Plate of Joy, gdzie pokazują swoją miłość do jedzenia i fotografii. Wychodzą z założenia, że jedzenie smakuje lepiej jedzone w towarzystwie, a tym, co pyszne, trzeba się dzielić, dlatego właśnie powstał ich blog, w którym zachęcają do przygotowania szybkich i smacznych potraw.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami