Przejdź do treści

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Superduet: topinambur z komosą ryżową
Sałatka z topinamburem i komosą ryżową. Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ktoś cię skrzywdził i nie potrafisz o tym zapomnieć? Zamiast pielęgnować w sobie urazę, wybacz. Dla siebie!
Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!
mama i córka
A ty, jako dorastająca dziewczyna, czego nie usłyszałaś od swojej mamy na temat cielesności, okresu czy seksu?
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Jeśli topinambur brzmi jak nazwa egzotycznego plemienia? Najwyższa pora poznać bliżej zdrowszego kuzyna naszego ziemniaka. Sałatka z topinamburem i komosą ryżową – propozycja Marty Greber ‒ to idealny przepis na pierwszą randkę z tym niedocenianym bulwiastym warzywem.

Topinambur był przeze mnie przez długi czas bezwiednie lekceważony, i to z bardzo prozaicznego powodu. Otóż w moim warzywniaku leżał on w jednym koszu z imbirem, a że wygląda podobnie, brałam go za odmianę tego pierwszego. Pewnego dnia ucięłam sobie pogawędkę ze sprzedawcą i rozmowa samoistnie przeniosła się na temat cukrzycy. Sprzedawca od razu polecił gotowanie dla babci, która na tę chorobę cierpi, potraw z topinamburem (reguluje on poziom cukru we krwi) i zaczął go wychwalać. Zwierzyłam mu się, że bardzo chętnie, ale w sklepach go nie widać, także nie jest to takie hop-siup. Wskazał z uśmiechem na topinambur w koszyku. Opisywanie koloru mojej twarzy w tamtej chwili jest chyba zbędne.

Jak oswoić topinambur?

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim albo gruszą ziemną (ma lekko gruszkowy posmak), to warzywo, z którym zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni. To naprawdę zdrowa bulwa! Po pierwsze, topinambur – w przeciwieństwie do ziemniaka – nie zawiera skrobi, lecz aż 18 proc. inuliny, która przekształca się we fruktozę (cukier prosty). Dlatego topinambur pomaga regulować poziom cukru we krwi i jest bezpieczny dla diabetyków. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie i – przy okazji ‒ jest smaczny! To taka słodsza wersja naszego ukochanego ziemniaka, z tym że zawiera więcej witamin C i B1. I jak go nie kochać?

Jak wykorzystać topinambur w kuchni? Możliwości jest wiele. Można zaparzyć herbatę z jego plasterkami (idealne w zimowy wieczór), zrobić topinamburową surówkę, zupę, frytki, a nawet wykorzystać jako dodatek do pizzy. Na początek polecam wam prosty przepis, który w jednym daniu połączy kilka genialnych składników: to sałatka na ciepło z topinamburem, quinoa (komosa ryżowa należąca do superfoods) i zielonym w postaci rukoli, ogórka i pietruszki. Zdrowiej i smaczniej być już nie może!

Sałatka z topinamburem i komosą ryżową

topinambur

Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie

Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)
– ¾ szklanki obranego i pokrojonego w niewielkie kawałki topinambura
– ½ cebuli
– ½ zielonego ogórka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– duża garść rukoli
– ½ szklanki pietruszki  

Rozpocznij od przygotowania komosy. Dobrze jest ją namoczyć w wodzie przez jakieś 15 minut. Następnie przełóż do garnka, dodaj dwa kubki wody, po czym doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 30 minut. Kiedy będzie gotowa, odłóż ją na bok na 5 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz i pokrój w niewielkie kawałki topinambur, polej oliwą, po czym piecz przez około 20 minut. Pokrój cebulę i ogórka, odstaw na bok. W kubku zmieszaj oliwę, ocet winny, musztardę, poszatkowany ząbek czosnku z odrobiną pieprzu i soli. W misce umieść komosę, dodaj cebulę, ogórka, rukolę, pietruszkę i topinambur, po czym polej miksem oliwnym. Smacznego!


Marta Greber na stałe mieszka w Berlinie, aczkolwiek pomieszkuje tam, gdzie wiatr ją akurat poniesie. Z każdego miejsca przywozi garść inspiracji i pomysłów na kulinarne eksperymenty. Na co dzień prowadzi bloga codziszjemnasniadanie.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy