Przejdź do treści

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Życie po wycięciu tarczycy. Co się zmienia, o czym pamiętać, czy można zajść w ciążę?
Oko kobiety / unsplash.com
W Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. 25 proc. z nich nawet nie wie, że choruje. Czy cukrzycę można zobaczyć?
Sonia Kuczeńska / fot. Paweł Grabowski
Sonia Kuczeńska: jestem dumna z bycia ring girl, ponieważ każdego dnia muszę walczyć ze stereotypami dotyczącymi tej pracy
Anna Lewandowska o ćwiczeniach w II trymestrze ciąży: mam jeden, ale za to mocny argument na to, dlaczego nie warto rezygnować z aktywności fizycznej w ciąży
Lena Dunham / Instagram.com
Lena Dunham podzieliła się z fanami druzgocącą wiadomością. Reżyserka zmaga się z nieuleczalną chorobą

Sushi zjadamy zwykle jako zwiniętą w płat wodorostów porcję ryżu, ryby lub owoców morza, z warzywnym dodatkiem, np. świeżym ogórkiem lub awokado. Samo zdrowie? Niekoniecznie. Bez wdrożenia kilku zasad możemy nadziać się na niezłą minę. I ze zdrowiem nie będzie miało to nic wspólnego.

Jeśli spełnimy kilka warunków, o których mowa niżej, sushi będzie superzdrową potrawą. Ryby to, jak wiadomo, doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na serce, mózg i kości. Znanych jest wiele badań potwierdzających, że odpowiednia ich ilość w diecie może chronić również przed nowotworami. Specjaliści z American Heart Association zalecają jeść rybę przynajmniej dwa razy tygodniowo, ponieważ kwasy omega chronią serce przed negatywnym działaniem stresu. Potwierdzają to np. badania pod kierunkiem Jasona R. Cartera z Michigan Technological University – osoby, które przyjmowały suplementy z kwasem omega-3 już po miesiącu osiągnęły lepsze wyniki ciśnienia krwi i pracy serca w porównaniu z grupą osób nieprzyjmującą tej substancji. Oprócz zdrowych tłuszczów, ryby są również pełne innych dobrodziejstw: witaminy D, selenu, jodu, fosforu, fluoru, magnezu i wapnia. I co ważne, dostarczają nam białka.

W przypadku wodorostów nori na szczególną uwagę zasługuje zawartość jodu – jeden płat nori uzupełnia niemal całość dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oraz magnezu, potasu, witamin C i A, których także w glonach nie brakuje. Nori są do tego niskokaloryczne.

Ryż z kolei da nam energię na długo, bo jest przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych. Ugotowany będzie dostarczał kwasu foliowego, niacyny i witaminy B1, selenu oraz magnezu.

A jednak da się zepsuć potencjał zdrowotny sushi! Pewien czas temu w internetowym wydaniu Forbes’a ukazał się przydatny artykuł z kilkoma zasadami, którymi powinniśmy się kierować, jeśli chcemy jeść zdrowe sushi. Oto kilka porad do niego nawiązujących:

1. Ogranicz sosy. Sushi serwowane w restauracjach, kupione w supermarkecie czy nawet przygotowywane w domu to często nie tylko ryż, warzywa, ryby czy krewetki i liście nori. Nierzadko możemy znaleźć w nich różnorodne sosy i dressingi, np. na bazie majonezu, z dodatkową zawartością soli, tłuszczu i cukru. Trzeba o tym pamiętać, gdy zdecydujemy się na takie podrasowane maki. Zwróćmy uwagę w menu na określenia „pikantne”, „kremowe” czy „chrupiące” sushi – w środku mogą być ciężkostrawne i tłuste sosy. Jeśli nie mamy pewności, zapytajmy obsługę lokalu o składniki. Sos sojowy powinny sobie odpuścić osoby z nadciśnieniem. Jest w nim sporo sodu, a ten, jak wiadomo, powinien być ograniczany do minimum.

2. Zwracaj uwagę na składniki. Tym razem jednak nie chodzi tylko o dodatkowe sosy. W rozmaitych odmianach sushi możemy znaleźć smażony bekon lub inne tłuste dodatki. Sprawdźmy zawartość soli i cukru. Smak ryżu podkręcany jest często nie tylko octem ryżowym, ale i solą oraz cukrem. Krótko mówiąc, to, czy sushi jest zdrowe, zależy od tego, co się w nim kryje. Smażony bekon nawet w sushi będzie nadal smażonym bekonem…

3. Zrezygnuj ze smażonego sushi. Niektóre rodzaje sushi są poddawane smażeniu w głębokim oleju. Zdecydowanie zdrowsza będzie wersja świeża. Smażenie może i sprawia, że to, co jemy, jest smaczniejsze, to jednak dodatkowy tłuszcz, sól i kalorie.

4. Sięgaj po sushi z mniejszą porcją ryżu. Ryż jest najtańszym składnikiem sushi, nic więc dziwnego, że niektórzy nadrabiają nim braki. Ryba z kolei nie rozpieszcza portfela, więc bywa, że jest jej najmniej. Kupując czy przyrządzając tym tropem, nie zjemy zdrowego dania. Dodatkowa porcja ryżu to także potencjalnie dodatkowa porcja octu, soli i cukru.

5. Wybieraj lepsze ryby. Niestety, choć ryby generalnie są zdrowymi składnikami diety, to w zależności m.in. od ich pochodzenia, mogą przynosić więcej szkody niż pożytku. Problemem jest np. zawartość w ich mięsie groźnych związków: rtęci, polichlorowanych bifenyli, difenyloeterów PBDE i innych. Według raportu najmniej rtęci mają łosoś, krewetki, przegrzebki, kalmary i sardynki, ostrygi i tilapia. Ryby o wysokiej zawartości tego metalu ciężkiego to makrela królewska, halibut i tuńczyk. Warto sprawdzić pochodzenie ryby – te z hodowli nie powinny mieć pasożytów, jednak mogą zawierać pozostałości środków przeciwdrobnoustrojowych. Świeża ryba, o czym warto pamiętać, nie powinna mieć mocno “rybiego” zapachu. Świadczy on o tym, że czas jej przydatności najprawdopodobniej już minął.

6. Zwróć uwagę na higienę. Niezależnie od tego, jak zdrowe będą składniki sushi, bez odpowiedniej czystości przygotowania możemy zapomnieć o pozytywach. Jedząc sushi sporządzone w nieodpowiednich warunkach, narażeni jesteśmy na infekcje wywołane przez rozmaite patogeny, np. norowirusa oraz wirusa żółtaczki typu A. Jedzmy w dobrych miejscach, śledźmy opinie, sami dbajmy o czystość podczas przechowywania składników i przyrządzania sushi.

Jeśli będziemy się trzymać tych zasad, zdrowotny potencjał coraz chętniej goszczącego na naszych stołach sushi nie zostanie na pewno zmarnowany. Jeżeli tylko mamy taką możliwość, możemy ze spokojem jeść to azjatyckie danie regularnie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Prowadzisz batalię o otwarte okna w pracy? Nic dziwnego! Kobietom jest zimniej!

Przeziębienie – jak długo zarażamy?

Składniki dla aktywnych

Kamienie nerkowe – pamiątka z wakacji

Komu owoce mogą szkodzić?

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

istockphoto.com

Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików

istockphoto.com

Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

rzucenie palenia

Jak rzucenie palenia naprawdę wpływa na wagę?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

istockphoto.com

Top 5 leków bez recepty, których lepiej nie łączyć z alkoholem

Wygoń papierosy biegiem!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Seks zamiast siłowni? Niestety, niekoniecznie…

Chodzenie boso – naładuj się prosto z natury

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?

Najlepsza pozycja do spania. Jak spać, by się wyspać?

Gorące kąpiele – zdrowe czy nie?

Dziewczynka w basenie

Martwisz się o swoje dziecko? Nie pozwalaj mu pływać w dmuchanych akcesoriach

Kobieta na basenie

Co zyskasz, jeśli nie spalisz się tego lata?

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.