Przejdź do treści

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku
Miód nie może działać jak antybiotyk. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK
Babska solidarność istnieje! Zobacz profile na Instagramie, które przeczą teorii, że kobiety się nie wspierają

Trzynaście rodzajów bakterii mlekowych – taki zdrowy pakiet odkryli naukowcy w żołądkach pszczół. Możemy tę wiedzę wykorzystać do walki z plagą oporności na antybiotyki. Okazuje się, że pszczeli wojownicy zlikwidują nawet wyjątkowo zjadliwą bakterię MRSA.

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do miodu, mam dla was nowy argument „za”. W badaniach, które ukazały się w International Wound Journal odkryto, że miód może być skuteczną alternatywą dla antybiotyków. W czasach, gdy towarzyszy nam ogromna oporność na antybiotyki, to świetna wiadomość. Jednak tylko świeży miód umożliwia ochronę przed wieloma chorobotwórczymi bakteriami, jak np. MRSA – bardzo opornymi na leczenie, wywołującymi zakażenia szpitalne. To zasługa aż 13 rodzajów żywych bakterii mlekowych zamieszkujących żołądki pszczół. Zdrowe mikroorganizmy znajdują się również w plastrach świeżego miodu. Niestety, później giną i na próżno szukać ich w miodach ze sklepowych półek.

Ale to nie oznacza, że dojrzały miód nie może działać jak antybiotyk. Ma w sobie rewelacyjną kombinację broni. Po pierwsze zawiera nadtlenek wodoru, dzięki któremu miód ma działanie antybakteryjne. Po drugie cechuje go wysoka osmolarność, czyli odprowadza nadmiar wody i osusza, czyści i hamuje rozprzestrzenianie się bakterii. Po trzecie, miód to zastrzyk przeciwutleniaczy – najwięcej zawiera ich miód spadziowy (badania instytutu iMiDRA w Madrycie) . Badacze z Salve Regina University w Newport sugerują, że jedzenie miodu może zmniejszać zjadliwość bakterii powodującą oporność na leki. A na co dzień możemy go stosować profilaktycznie, chociażby jako zamiennik niezdrowego cukru. Jednak pamiętajmy, że jeśli chcemy dostać świeży miód prosto z pasieki, to już ostatni dzwonek. We wrześniu pszczelarze pozyskują końcowe miody, następne dopiero w marcu.

 

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Przed tobą urlop? Uważaj na poparzenie słoneczne!

„Makijaż jest główną przyczyną trądziku lub problemów skórnych u ponad 30 proc. moich pacjentek”. Kosmetolożka o wpływie makijażu na naszą skórę

„Pielęgnujemy twarz, kremujemy nogi, szorujemy pięty – a piersi?” – pytają dermatolożki i tłumaczą, jak powinnaś dbać o skórę piersi

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

cellulit

„Kilogramy łatwiej jest zredukować niż cellulit. Czasem schudnięcie nie wystarcza”. O tym, co łączy cellulit i dobre samopoczucie, mówi endokrynolog

kobieta na plaży

Opalona ale niezdrowa skóra, czyli jak promieniowanie UV wpływa na starzenie się komórek

kobieta przegląda się w lustrze

Jak starzeje się organizm, gdy mamy 20, 30, +40?

Katarzyna Szmigiel dermatolog

Maseczka, peeling ani make-up nie pomagają? O tym, jak sen wpływa na wygląd naszej skóry, pisze dermatolożka Katarzyna Szmigiel

Zajady – jak je leczyć domowymi sposobami?

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

kobieta je czekoladę

„Masz trądzik? Zrób sobie czekoladowy detoks”. Dermatolożki o wpływie czekolady na trądzik

Oparzenia – czego nie robić, gdy się przydarzą

Oparzenia – dowiedz się, czego nie powinnaś robić, gdy ci się przydarzą

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

dłonie

Ręce – co mówią o zdrowiu?

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Worki i cienie pod oczami – jak się ich pozbyć?

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

skóra

Rzeczy, których skóra ci nie daruje, można długo wyliczać. Oto 8 tych najważniejszych

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

pieprzyk na skórze

Zbadaj pieprzyki przed latem! Czy wiesz, kiedy należy udać się do dermatologa?

Co warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na tatuaż? Odpowiada dermatolog i tatuażysta