Przejdź do treści

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?
Syrop klonowy czy miód? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich drzew. A jednak syrop klonowy zdecydowanie powinien gościć częściej na naszych talerzach – nie tylko dla smaku. Nawet się nie spodziewacie, jakie ma właściwości!

Miód i syrop klonowy stosuje się czasami zamiennie, choć smakują trochę inaczej. Ten drugi ma za to mniej kalorii i więcej minerałów. Wystarczy zajrzeć do tabel wartości odżywczych. Łyżka stołowa pszczelego wyrobu to 64 kalorie, syropu klonowego 55. Zawiera on też znacznie więcej potasu, magnezu i wapnia, a także żelaza. A najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Applied and Environmental Microbiology dowiodły, że zwalcza bakterie i wspomaga działanie antybiotyków!

Fenole. To ich zasługa – piszą autorzy z McGill Univeristy w Montrealu i dodają, że ekstrakt z syropu mógłby być dołączany nawet do antybiotyków. Byłyby skuteczniejsze. Szczególnie, że oporność bakterii na leki jest ogromnym problemem i wyzwaniem współczesnej medycyny. W doświadczeniu Kanadyjczyków oddziaływano wyciągiem z północnoamerykańskich drzew na bakterie Escherichia coli czy odpowiedzialną za zakażenia dróg moczowych Proteus mirabilis. Ekstrakt był najbardziej skuteczny w połączeniu z antybiotykiem. A związkiem fenolowym, który okazał się w tym zestawieniu najlepszy, była pirokatechina. Dzięki niej bakterie tworzyły mniejszy biofilm (warstwa bakteryjna), a leki łatwiej wnikały w jego głąb.

Syrop klonowy zmienia nawet działanie genów odpowiedzialnych za lekooporność oraz ruchliwość i przyleganie bakterii, tworzenie biofilmu oraz złośliwość drobnoustrojów. Fenole w nim zawarte blokują „transportery błonowe”, które odpowiadają za usuwanie antybiotyków z organizmu bakterii. Dzięki temu mikroby stają się dużo wrażliwsze na leczenie niż bez zastosowania syropu klonowego. Przekonani?

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Jak obchodzić się z miodem

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Jak wzmocnić odporność na zimę?

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Czym zastąpić cukier?

Co słychać w ulu?

Co słychać w ulu?

Wirus, którego mamy prawie wszyscy

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy

Zatroszcz się o pszczoły

Zatroszcz się o pszczoły

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód?