Przejdź do treści

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?
Syrop klonowy czy miód? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
surfująca dziewczyna
Światowa Liga Surferów wprowadziła takie same stawki dla kobiet i mężczyzn
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka

Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich drzew. A jednak syrop klonowy zdecydowanie powinien gościć częściej na naszych talerzach – nie tylko dla smaku. Nawet się nie spodziewacie, jakie ma właściwości!

Miód i syrop klonowy stosuje się czasami zamiennie, choć smakują trochę inaczej. Ten drugi ma za to mniej kalorii i więcej minerałów. Wystarczy zajrzeć do tabel wartości odżywczych. Łyżka stołowa pszczelego wyrobu to 64 kalorie, syropu klonowego 55. Zawiera on też znacznie więcej potasu, magnezu i wapnia, a także żelaza. A najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Applied and Environmental Microbiology dowiodły, że zwalcza bakterie i wspomaga działanie antybiotyków!

Fenole. To ich zasługa – piszą autorzy z McGill Univeristy w Montrealu i dodają, że ekstrakt z syropu mógłby być dołączany nawet do antybiotyków. Byłyby skuteczniejsze. Szczególnie, że oporność bakterii na leki jest ogromnym problemem i wyzwaniem współczesnej medycyny. W doświadczeniu Kanadyjczyków oddziaływano wyciągiem z północnoamerykańskich drzew na bakterie Escherichia coli czy odpowiedzialną za zakażenia dróg moczowych Proteus mirabilis. Ekstrakt był najbardziej skuteczny w połączeniu z antybiotykiem. A związkiem fenolowym, który okazał się w tym zestawieniu najlepszy, była pirokatechina. Dzięki niej bakterie tworzyły mniejszy biofilm (warstwa bakteryjna), a leki łatwiej wnikały w jego głąb.

Syrop klonowy zmienia nawet działanie genów odpowiedzialnych za lekooporność oraz ruchliwość i przyleganie bakterii, tworzenie biofilmu oraz złośliwość drobnoustrojów. Fenole w nim zawarte blokują „transportery błonowe”, które odpowiadają za usuwanie antybiotyków z organizmu bakterii. Dzięki temu mikroby stają się dużo wrażliwsze na leczenie niż bez zastosowania syropu klonowego. Przekonani?

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak obchodzić się z miodem

Top 8 produktów na lepszą odporność

Top 8 produktów na lepszą odporność

Supermisja na zimę: wzmacniamy odporność!

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Czym zastąpić cukier?

Co słychać w ulu?

Co słychać w ulu?

Wirus, którego mamy prawie wszyscy

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy

Zatroszcz się o pszczoły

Zatroszcz się o pszczoły

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód?

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier?