Przejdź do treści

Szakszuka z botwiny

Szakszuka z botwiny
Zdjęcie: Gruby Wałek
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!
Koniec zakochania: teraz pustka i rozstanie czy dojrzała miłość?
przeziębiona kobieta
8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej
Ty i telefon to nieodłączny duet? Zobacz 5 dolegliwości, które może wywołać smartfon
Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Różowa królowa – botwina – ląduje zwykle w zupie albo w chłodniku. Widzimy w niej jednak nieco bardziej egzotyczny potencjał, dlatego użyjemy jej do szakszuki, dania kuchni egipskiej i izraelskiej. Szakszuka znaczy… „bałagan”. Niech botwina bałagani!

Botwina to liście i korzenie buraka ćwikłowego. Uznawana przez niektórych za warzywo piękna, młodości i seksu ze względu na zawartość substancji podobnych do estrogenu, jest przede wszystkim cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A i C oraz wapń i żelazo. Zwłaszcza ze względu na to ostatnie szczególnie powinni nią się zainteresować wegetarianie. Dodatkowo w surowej botwinie występują pektyny obniżające poziom złego cholesterolu oraz błonnik, którzy oczyszcza organizm. Zawiera ona również nieco kwasu szczawiowego, który nie jest dobry dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jeść ją z odrobiną sera czy maślanki (jak na przykład w chłodniku), by zneutralizować jego działanie.

Lato bez botwiny byłoby znacznie uboższe, dlatego pamiętajcie o niej, tym bardziej że to warzywo, które jest dostępne relatywnie krótko!

Lato to również czas podróży, poznawania innych  obcych kultur i nieznanej kuchni. Dlatego dzisiaj proponujemy podanie botwiny w szakszuce. W krajach Maghrebu (m.in. Maroko, Algieria, Tunezja) oraz w Egipcie i Izraelu szakszuka opiera się przede wszystkim na jajkach i pomidorach. My te ostatnie podmieniamy na polską sezonową botwinę, dodajemy do niej bardzo zdrowy kozi ser i serwujemy na śniadanie lub podwieczorek. Kilka sprawnych ruchów i macie gotowe pyszne, proste, tanie i zdrowe jedzenie – w sam raz na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia lub emocjonującego wieczoru…

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka

Zdjęcie: Gruby Wałek

Składniki (2 porcje):

– 1 pęczek botwiny
– 100 g twardego sera koziego
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz do smaku
– 2 jajka

Przygotowanie:

Botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem. Liście, łodygi oraz ewentualnie małe buraczki, jeśli dostaliśmy je w pakiecie, kroimy na cienkie paski i lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, by nieco skruszała. Dodajemy pieprz, majeranek, odrobinę soli, mieszamy i przekładamy do naczyń, w których możemy je potem zapiec. Ser kruszymy na kawałki i rozrzucamy po botwinie, a na koniec wbijamy jajko – możemy delikatnie przyprószyć je pieprzem i majerankiem (soli już nie rekomendujemy, chyba że naprawdę chcecie) i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Szakszuka w wersji polskiej gotowa!

GRUBY WAŁEK  to męski blog kulinarny o gotowaniu, podróżach i przygodach. Jego autorzy, Karol i Piotr, gotują, bo lubią karmić ludzi i chcą przekazać im ideę, że dobre i zdrowe jedzenie może być proste w przygotowaniu i tanie. Jak sami mówią „Nie trzeba jechać na drugi koniec świata po przyprawy i wydawać milionów monet na najdroższe, najmodniejsze składniki, żeby nauczyć się dobrze gotować i żyć zdrowo. Namawiamy wszystkich do gotowania z tego, co mają pod ręką, co jest dobrej jakości i co jest sezonowe oraz lokalne.”

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej