Przejdź do treści

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza
kobieta z twarzą w cieniu
Pielęgnacja skóry atopowej jesienią. Wiemy, co zrobić, by AZS nie było tak uciążliwe
„Mam ochotę uciec na koniec świata”. Dlaczego przed okresem czujemy się czas tak beznadziejnie?
reglamentacja papieru toaletowego w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii limity na papier toaletowy i środki dezynfekujące. Znów panika w sklepach
Roczne dzieck śmieje się
Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

Różowa królowa – botwina – ląduje zwykle w zupie albo w chłodniku. Widzimy w niej jednak nieco bardziej egzotyczny potencjał, dlatego użyjemy jej do szakszuki, dania kuchni egipskiej i izraelskiej. Szakszuka znaczy… „bałagan”. Niech botwina bałagani!

Botwina to liście i korzenie buraka ćwikłowego. Uznawana przez niektórych za warzywo piękna, młodości i seksu ze względu na zawartość substancji podobnych do estrogenu, jest przede wszystkim cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A i C oraz wapń i żelazo. Zwłaszcza ze względu na to ostatnie szczególnie powinni nią się zainteresować wegetarianie. Dodatkowo w surowej botwinie występują pektyny obniżające poziom złego cholesterolu oraz błonnik, którzy oczyszcza organizm. Zawiera ona również nieco kwasu szczawiowego, który nie jest dobry dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jeść ją z odrobiną sera czy maślanki (jak na przykład w chłodniku), by zneutralizować jego działanie.

Unsplash

Lato bez botwiny byłoby znacznie uboższe, dlatego pamiętajcie o niej, tym bardziej że to warzywo, które jest dostępne relatywnie krótko!

Lato to również czas podróży, poznawania innych  obcych kultur i nieznanej kuchni. Dlatego dzisiaj proponujemy podanie botwiny w szakszuce. W krajach Maghrebu (m.in. Maroko, Algieria, Tunezja) oraz w Egipcie i Izraelu szakszuka opiera się przede wszystkim na jajkach i pomidorach. My te ostatnie podmieniamy na polską sezonową botwinę, dodajemy do niej bardzo zdrowy kozi ser i serwujemy na śniadanie lub podwieczorek. Kilka sprawnych ruchów i macie gotowe pyszne, proste, tanie i zdrowe jedzenie – w sam raz na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia lub emocjonującego wieczoru…

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka

Zdjęcie: Gruby Wałek

Szakszuka z botwiny – składniki (2 porcje):

– 1 pęczek botwiny
– 100 g twardego sera koziego
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz do smaku
– 2 jajka

Szakszuka z botwiny – przygotowanie:

Botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem. Liście, łodygi oraz ewentualnie małe buraczki, jeśli dostaliśmy je w pakiecie, kroimy na cienkie paski i lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, by nieco skruszała. Dodajemy pieprz, majeranek, odrobinę soli, mieszamy i przekładamy do naczyń, w których możemy je potem zapiec. Ser kruszymy na kawałki i rozrzucamy po botwinie, a na koniec wbijamy jajko – możemy delikatnie przyprószyć je pieprzem i majerankiem (soli już nie rekomendujemy, chyba że naprawdę chcecie) i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Szakszuka w wersji polskiej gotowa!

Gruby Wałek to męski blog kulinarny o gotowaniu, podróżach i przygodach. Jego autorzy, Karol i Piotr, gotują, bo lubią karmić ludzi i chcą przekazać im ideę, że dobre i zdrowe jedzenie może być proste w przygotowaniu i tanie. Jak sami mówią „Nie trzeba jechać na drugi koniec świata po przyprawy i wydawać milionów monet na najdroższe, najmodniejsze składniki, żeby nauczyć się dobrze gotować i żyć zdrowo. Namawiamy wszystkich do gotowania z tego, co mają pod ręką, co jest dobrej jakości i co jest sezonowe oraz lokalne.”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?