Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Szpinakowa sałatka z pomarańczą
Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.

Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, także smakiem przypominają maliny. Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.

Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty, niebiańsko podbija też nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół. W sam raz na wiosnę!

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy

Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Składniki (na dwie porcje): 

- dwie garście umytego szpinaku baby
- dwa spore buraki
- 1 cm świeżego startego imbiru
- dwie czerwone pomarańcze
- świeży tymianek
- olej lniany – 5-6 łyżek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól morska

Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.

Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.



Joanna Matyjek - to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ależ Talerz 23: sałatka szopska na metabolizm

Dbasz o linię, a termin "szybka przemiana materii" działa na Ciebie jak...
Dbasz o linię, a termin "szybka przemiana materii" działa na Ciebie jak magiczne zaklęcie? Spróbuj lekkiej i zdrowej sałatki szopskiej. Ta bułgarska potrawa poprawia metabolizm i dostarcza kwasów tłuszczowych, które łatwo przekuć na energię.

Szpinak w supersałatce

Szpinak był dla nas zmorą z dzieciństwa. Zielona papka nie miała w sobie nic, co mogłoby zachęcić do...
Szpinak był dla nas zmorą z dzieciństwa. Zielona papka nie miała w sobie nic, co mogłoby zachęcić do jedzenia. Na szczęście dziś możemy kupić piękne pęczki świeżego szpinaku, który idealnie nadaje się do duszenia, do zup, makaronów, curry. Albo do sałatki!

Zimowy deser cytrynowy

W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie,...
W sezonie przeziębieniowym cytryny, bogate w witaminę C, są bezcenne. Ale po co topić je w herbacie, skoro można z nich zrobić wyśmienity deser z dodatkiem miodu i jogurtu? Nadziewamy cytryny!