Przejdź do treści

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Szpinakowa sałatka z pomarańczą
Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
tabletki na dłoni
Pigułka na samotność wkrótce w aptekach?
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.

Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, także smakiem przypominają maliny. Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.

Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty, niebiańsko podbija też nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół. W sam raz na wiosnę!

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy

Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Składniki (na dwie porcje): 

– dwie garście umytego szpinaku baby
– dwa spore buraki
– 1 cm świeżego startego imbiru
– dwie czerwone pomarańcze
– świeży tymianek
– olej lniany – 5-6 łyżek
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól morska

Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.

Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Cytrusowa sałatka z granatem

Sałatka z pomarańczami

Ciasto pomarańczowe

Proste ciasto pomarańczowe

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

Wigilijne wspomagacze metabolizmu

Wigilijne wspomagacze metabolizmu

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją