Przejdź do treści

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Szpinakowa sałatka z pomarańczą
Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Autyzm – wystarczy zrozumieć”. Ucz się tolerancji w najnowszej kampanii mówiącej o spektrum autyzmu
Chrup, chrup pora!
„Konsekwencje pracoholizmu to wyczerpanie fizyczne i emocjonalne”. Kiedy za bardzo kochasz swoją pracę?
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.

Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, także smakiem przypominają maliny. Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.

Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty, niebiańsko podbija też nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.

 

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół. W sam raz na wiosnę!

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy

Zdjęcie: Joanna Matyjek 

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – składniki (na dwie porcje):

– dwie garście umytego szpinaku baby
– dwa spore buraki
– 1 cm świeżego startego imbiru
– dwie czerwone pomarańcze
– świeży tymianek
– olej lniany – 5-6 łyżek
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
sól morska

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – przygotowanie:

Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.

Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

skrzynka z owocami

W korpo masz „owocowe dni”? Zobacz, czy na pewno potrzebujesz tyle cukru!

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Mandarynki całe i obrane na stole

Sezon na cytrusy. Dlaczego warto je jeść?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Ravioli z pokrzywą, szpinakiem i ricottą

Ravioli z pokrzywą, szpinakiem i ricottą

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – lody szpinakowe

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Ciasto pomarańczowe

Proste ciasto pomarańczowe

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy

Szpinak w supersałatce

Szpinak w super sałatce

Szpinak – i moc jest z tobą!

Szpinak – i moc jest z tobą!

Wigilijne wspomagacze metabolizmu

Wigilijne wspomagacze metabolizmu

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Zdrowy posiłek na stole

Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia